Снимка:Reuters
fallback

Белият дом потвърди автентичността на видеозаписа, който показва екзекутирането на американския журналист Джеймс Фоули от радикалната сунитска мрежа „Ислямска държава”, предаде AFP.

„Службите за разузнаване анализираха видеото, в което се виждат американските граждани Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф. Стигнахме до заключението, че видеото е автентично”, заяви говорителят на Съвета за национална сигурност в прессъобщение.

Oще по темата

По-рано ФБР също обяви, че счита,видеото за автентично.

Президентът на САЩ Барак Обама направи първия си коментар на трагичната вест. „Светът е ужасен от екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули.”, каза той. „Никой справедлив бог не би застанал зад това, което те сториха вчера”, допълни Обама.

Джихадистите от Ислямска държава, контролиращи територии в Ирак и Сирия, публикуваха видозаписа в интернет и го озаглавиха "Послание до Америка". В него се вижда обезглавяването на Фоули, който изчезна безследно на 22 ноември 2012 г. в Сирия.

Фоули беше кореспондент в Близкия изток в продължение на пет години, а според очевидци на 22 ноември през 2012 г. той е бил отвлечен от неизвестни въоръжени лица в Сирия.

В записа се вижда как маскиран мъж, облечен в черно, прерязва гърлото на мъж, за който се предполага, че е Фоули. По-късно външният министър на Великобритания Филип Хамънд съобщи, че убиецът най-вероятно е британец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Анонимен

преди 9 години

и е предизвикал Обама :)

36

Анонимен

преди 9 години

след екзекуцията тоя забуления се е полял с кофа студена вода

35

Анонимен

преди 9 години

Фейк! Стига сте се подлъгвали!

fallback