Снимка: Reuters
fallback

Израелската полиция не позволи на крайнодесни активисти да провалят сватба между еврейка и арабин, предаде Ройтерс.

Около 200 еврейски националисти скандирали "Смърт на арабите" в знак за етническото напрежение в Израел, подхранено от конфликта с палестинците в ивицата Газа. Няколко десетки полицаи, включително от най-елитните части, направили човешка верига, за да не позволят на крайнодесните активисти да нахлуят в обредния дом.

Четирима души били арестувани. Няма пострадали.

Адвокат на брачната двойка, 23-годишната Марал Малка и 26-годишния Махмуд Мансур, и двамата от района на Тел Авив Яфа, опитал неуспешно да издейства съдебна заповед за забрана на протеста. Той все пак успял да убеди полицията да не допуска демонстрантите на по-малко от 200 метра от обредния дом в предградието на града Ришон Лецион.

Израелският министър на здравеопазването, центристката Яел Герман, бе изненадващ гост на сватбата, която определи като израз на демокрацията.

Президентът Реувен Ривлин изрази безпокойство по повод протестите, които според него подкопават основата за съвместно съжителство между евреи и араби в Израел.

Представител на крайнодясна еврейска организация обаче заяви, че сключването на брак с неевреин от която и да било вяра е "по-лошо от това, което е направил Хитлер", в намек за избиването на 6 милиона евреи от нацистите.

Случаят извади на показ повишеното напрежение между евреите и арабите в Израел на фона на смъртоносния конфликт в ивицата Газа. Арабското малцинство е около една пета от населението на Израел, като неговите представители в огромната си част са мюсюлмани.

Много евреи, които се женят за представител на друга вяра, сключват брак в чужбина. Религиозните власти в Израел възразяват срещу смесените бракове с аргумента, че те водят до намаляване на евреите.

Показателно за настроенията в страната е, че бащата на булката се обяви публично против брака на дъщеря си по телевизията. Сватбата е "много тъжно събитие", каза Йорам Малка. Той призна, че е ядосан от решението на Марал да приеме исляма. "Моят проблем със (зет ми) е, че той е арабин", призна бащата на булката.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

66

Румен

преди 9 години

Евреите ни проглушават с приказки за толерантност, но те са най-нетърпими към другите народи и вероизповедания. Знам случай с българка, която приела юдаизма, за да разреши еврейската общност В САЩ на приятеля и евреин (вероятно роднините му) да се ожени за нея, и това в днешно време. Родителите ми ( Бог да ги прости) имаха приятелско семейство със смесен брак и жената също се беше поеврейчила (от Райна на Рене), само че преди повече от 80 години (Бог да прости греховете и на тях).

65

333

преди 9 години

ВСЕКИ, КОЙТО ДОБРОВОЛНО СЕ ОЖЕНИ ЗА ЧУЖДЕНЕЦ ОБИЖДА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД, ПРОДАВА ЧЕСТТА МУ И ГО СЪСИПВА. ДРУГОТО СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ.

64

Анонимен

преди 9 години

Сватбената рокля е убийствена за роднините с фереджета.

fallback