Снимка: Reuters

Властите в Киев не контролират многобройните въоръжени формирования - по-специално "Десния сектор", въз основа на които до голяма степен е изградена Националната гвардия на страната. Това заяви днес в Берлин руският външен министър Сергей Лавров след вчерашната среща между външните министри на Украйна, Русия, Германия и Франция, съобщи ИТАР-ТАСС.

Киевската власт не контролира според Лавров и "батальоните, създадени от олигарсите - "Азов", "Днепър", и т.н.

"Това е голям проблем", който кара Москва "не само да настоява Киев да започне общонационален диалог с участието на всички региони, както се бяхме договорили в Женева през април. Работим също с наши западни колеги, на първо място от Европа и САЩ, които могат реално да повлияят на военизираните отряди, които не се подчиняват на централната власт в Киев" - а Русия знае, че Западът има такова влияние", каза руският първи дипломат.

Русия има правото на своя територия да взема решения, които смята за необходими, за да си гарантира сигурност, посочи Лавров в отговор на въпрос за движението на руска военна техника край границата с Украйна откъм страната на федерацията.

Той припомни "епизоди отпреди няколко месеца, когато украински БТР-и нахълтваха" на руска територия, "вероятно случайно". При все това Русия трябва да е бдителна, щом "на километри, ако не и на стотици метри от границата ни тече истинска война", заяви министърът.

Съобщенията, че украински силови структури са унищожили с бомбени удари някаква руска военна колона, влязла в Украйна, не отговарят на истината, каза по-рано Лавров.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase