Снимка: Reuters
fallback

Двадесет и две хиляди души са избягали в разстояние на пет дни от източните украински градове Донецк и Луганск в резултат на непрестанния артилерийски обстрел, на който са подложени двата бастиона на проруските бунтовници в тази част на страната,предаде ИТАР-ТАСС, като цитира данни на ООН.

Отчетът, изготвен от Управлението на световната организация за координиране на хуманитарните въпроси, описва ситуацията в тези градове към 15 август. За сравнение, между 1 и 8 август от Донецк и Луганск са избягали 6200 души.

Хуманитарните нужди в района продължават да нарастват, подчертава ООН. Над 200 хиляди жители на Луганск са без електричество, питейна вода и комуникационни връзки повече от 10 дни.

Вътрешно преселените в Украйна са се увеличили до 155 800 души спрямо 117 000 в началото на месеца. Броят на украинците, преминали границата с Руската федерация и поискали помощ от властите, е нараснал само за две седмици от 20 000 до 188 200. При това много украински бежанци в Русия не се обръщат към Федералната миграционна служба или други държавни органи.

Най-малко 2119 души са били убити в конфликта в Украйна от средата на април до 13 август според данните на ООН. Сред тях са поне 20 деца. 5043 души са били ранени.

Междувременно тази нощ приключи четиристранната среща за Украйна в Берлин. Целта в Украйна остава да бъде издействано прекратяване на огъня и да бъдат избегнати нови жертви, заяви германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от световните агенции.

Германският външен министър съобщи, че заедно с украинския, руския и френския си колега са се разбрали първо да докладват в столиците на своите страни и след това евентуално да се споразумеят днес или утре как да продължат разговорите.

Дискусията ни бе трудна, призна Щайнмайер. В същото време той изрази надежда, че е бил постигнат напредък по определени точки, без да уточни по кои.

Четиристранната среща за Украйна в Берлин продължи пет часа. Украинският външен министър Павло Климкин определи разговорите като сложни. Вероятно ще са необходими много пъти по пет часа, за да отлепим от точката, в която се намираме, написа Климкин в Туитър.

Външните министри на Русия и Франция, Сергей Лавров и Лоран Фабиюс, си тръгнаха от резиденция "Борзиг", където се състоя срещата, без да направят изявления.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

82

Анонимен

преди 9 години

до 78 *** ли си, или се правиш на такъв ? А евро-атлантическите сайтове дето с пяна на устата твърдяха за атомното и химическото оръжие Садам Хюсеин и един президент, на наи-дИМУкратична държава, дето лъжеше без да му мигне окото? Толкова пяна и лъжа и комунистите не си позволяваха.

81

Анонимен

преди 9 години

До Одисей 1 Напъни си гладкият мозък и си спомни кой се похвали, че са хвърлили 5 милиарда , за да се стигне до майдана . Не беше ли еврейката Нюланд ,съпруга на Робърт КАГАН, и не доидоха ли на власт именно евреите Турчинов , Арсении.., Кличко, Тимошенко, Ярош,Порошенко-Вайцман и още..... Никой нарад не иска да им вземат земята - а в демократична Б/я ни забраняват ,дори да не си помислим,да не я продаваме на чужденци . Задължително ще ни я вземат!

80

Анонимен

преди 9 години

До ГУРБЕТЧИЯ Колко мъка донесе алчноста на хохло-евреите и на наивноста на,, майданжиите,,- вече изхвърлинеи от Майдана .

fallback