Снимка: Reuters

Оптимизмът на палестинците за резултата от непреките преговори с Израел за Газа намалява с приближаването на края на временното прекратяване на огъня, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията цитира изявление на палестински преговарящ при пристигането на палестинския екип за преговорите в Кайро след консултации в Катар, Ливан и други страни в Близкия изток. Временното прекратяване на огъня изтича утре в полунощ (21,00 ч. по Гринуич).

Израелската делегация пристига по-късно днес. Израел иска гаранции, че ще бъде сложен край на изстрелването на ракети от Газа и нападенията срещу негови граждани.

Според палестинския преговарящ все още има сериозни разминавания в позициите и изобщо не е сигурно дали ще бъде постигнато споразумение за трайно примирие преди изтичането на срока. Основен неразрешен въпрос остава настояването на Хамас Израел да се откаже от блокадата на ивицата Газа, която ограничава вноса на стоки и на практика възпрепятства целия износ на територията, като същевременно пречи на движението на палестинците през границата.

Според Изрел блокадата е необходима, за да се предотврати контрабандата на оръжие. Израел настоява за демилитаризация на Газа и разоръжаване на Хамас или поне ограничаване на възможносттите му да се снабдява с оръжие.

След седмичното заседание на израелското правителство днес премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че Хамас е претърпял военно поражение в четириседмичната война в Газа и това ще намери отражение на преговорите в Кайро.

"Ако Хамас си мисли, че поражението му на бойното поле ще бъде скрито чрез политическа победа на масата за преговори, много се лъже. Ако си мисли, че времето работи в негова полза, се лъже. Ако си мисли, че не сме достатъчно твърдо решени да продължим, се лъже. Докато не се върне спокойствието, Хамас ще страда", подчерта той.

"Няма да приемем споразумение за трайно прекратяване на огъня, ако няма конкретен отговор на нуждите на сигурността на Израел", предупреди Нетаняху, цитиран от Франс прес. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase