Снимка: Reuters
fallback

Западът е въвлечен борба с едно отровно крило на ислямския екстремизъм, което ще донесе терор по улиците на Великобритания, ако не бъдат предприети спешни действия за неговото побеждаване. Това предупреждение отправи британският премиер Дейвид Камерън в статия във в. "Сънди телеграф".

В статията Камерън посочва, че светът не може да си затваря очите пред създаването на екстремистки халифат в сърцето на Ирак. Той припомня, че ислямистите от Ислямска държава вече контролират хиляди квадратни километра от иракската територия.

"Ако не се справим с тези извратени и варварски екстремисти сега, то те ще създадат терористична държава по бреговете на Средиземно море", предупреждава Камерън. Той добавя, че Великобритания ще трябва сега да използва военните си способности, за да помогне за поражението на това изключително опасно движение. В противен случай терористи с убийствени намерения ще вземат на прицел британския народ.

Камерън изразява опасение, че борбата с джихадистите може да продължи до края на политическия му живот.

"Създаването на екстремистки халифат в сърцето на Ирак и разширяването му в Сирия не е проблем на километри от нас. Това не е и проблем, който преди 10 години бихме нарекли с понятието война. Това е наш проблем сега и тук", казва Камерън.

"Защото ако не действаме, за да възпрем атаките на това изключително опасно терористично движение, това само ще го направи още по-силно, и накрая то ще атакува нашите улици във Вликобритания. Ние вече знаем, че то има убийствени намерения", казва премиерът в статията си. Той посочва, че Великобритания и Западът трябва да дадат твърд отговор на кризата в Ирак и че бойците от Ислямска държава не могат просто да бъдат отстранени само чрез въздушни удари.

Според Камерън необходими са военни действия срещу терористите, но правителството трябва също така да предприеме безкомпромисни действия срещу екстремистите във Великобритания, които се опитват да набират джихадисти за чужбина.

Премиерът разкри, че властите вече са конфискували 28 000 свързани с тероризма материали от интернет, в това число и 46 видеоклипа на Ислямската държава.

Премиерът изключва възмоността за разполагане на военни в Ирак, като дава ясно да се разбере, че не става дума за война,като тези отпреди 10 години. "Това е борба за толерантност, за уважение и за бъдещия просперитет на Великобритания", казва Камерън.

"Признавам, че ние трябва да избягваме да пращаме оръжия за битки или с цел окупация, но трябва да признаем, че по-доброто бъдеще изисква дългосрочен план", казва той. "Сигурността ще бъде постигната единствено, ако ние използваме всички ресурси - оказване на помощ, дипломация и нашите военни способности - за да помогнем да се утанови един по-стабилен свят", казва премиерът и добавя, че Великобритания трябва да сътрудничи със страни като Саудитска Арабия, Катар, Египет, Турция, а може би дори с Иран срещу споделената заплаха.

"Искам Великобритания да играе водеща роля в тези дипломатически усилия", посочва британският лидер.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

29

БоСимеонов

преди 9 години

Защо обаче Камерън не споменава нищо за Израел и Палестина...Или това е леко неудобна тема. Нима там няма нужда от взимането на "спешни мерки"?

28

Анонимен

преди 9 години

British cunt!

27

доколенков

преди 9 години

До сайдерофф.....не ,ббе, гледа как се е....т паяците -друго не може....

fallback