Снимка: Reuters
fallback

Един от водещите членове на италианското Движение 5 звезди на Бепе Грило и заместник-председател на комисия по външна политика в парламента на Италия предизвика скандал като публикува анализ, посветен на действията на Ислямската държава в Близкия изток, пише в. "Кориере дела сера".

Алесандро ди Батиста качи в блога на партийния си лидер Бепе Грило анализ, озаглавен "ИД, какво да правим?".

"Ако бомбардират селото ми с дрон, пред мен има само един път, за да се защитавам, освен ненасилствените методи, които са най-добрите. Този път е да си намеря експлозив и да се взривя в някой мегаполис", пише депутатът.

В друг пасаж от анализа Ди Батиста твърди, че тероризмът е единственото оръжие, останало на онзи, който се бунтува.

В анализа на представителя на Движение 5 звезди има и паралел между ислямистите от ИД и бившия американски държавен секретар Колин Пауъл.

"Питам се до каква степен един боец от ИД, способен да обезглави с нечувана жестокост някой затворник, се различава от държавния секретар Колин Пауъл, онзи който излъга, показвайки ни епруветка с антракс, дадена му кой знае от кого, за да оправдае атаката в Ирак", пише Ди Батиста.

В анализа той атакува и настоящия италиански външен министър Федерика Могерини и цялото правителство заради решение "да се купят самолети Ф-35, докато Италия умира от глад".

"Това решение или пък бомбардирането на иракско село със съзнанието, че при тези удари може да има съпътстващи жертви, са криминални деяния, които имат една и съща матрица - надделяването на изгодата над политиката", пише депутатът.

Представители на Демократическата партия определиха думите на депутата от Движение 5 звезди като опасни и говорещи за обезпокояваща насока на външната политика на движението на Бепе Грило.

Представители на десницата също изразиха безпокойство от изявлението на Ди Батиста и посочиха, че той е
прекрачил границата. Други пък го обвиниха, че говори по въпроси, от които нищичко е разбира.

Преди броени дни Манлио ди Стефано, също депутат от Движение 5 звезди заяви в интервю за в. "Стампа", че движението е против каквато и да е въоръжена намеса в Ирак. Тогава той каза, че радикални феномени като ИД трябва да бъдат проучени задълбочено, спокойно и с респект - мнение, което отново породи скандал и изумление в италианските политически кръгове.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

Xa !

преди 9 години

Zad maika mu na Alesandro di Batista 90meseca predi da se ridi iavno e tichal niakoi islamadjia it Azia ili severna afrika.Niama drugo obiasnenie

40

Тръба

преди 9 години

до 38 пепе.''само едно не ми стана ясно.. защо мегаполис ? защо да се посегне към невинни хора? виновните не са между народа.. те са в парламентите но за съжеление ги пазят много. рано или късно за всяка *** си идва коледа.''Защото плащате данъци, гласувате, консумирате, гледате телевизия, пращате децата си за програмиране, ходите в мола, оказвате съдействие на ушака, подписвате брак и трудов договор, тръцкате с грозните си брички и т. н. ''Невинни'' били робите скапани?!

39

доколенков

преди 9 години

До ШАХ МАДмного си умен, бе! Само,че 5 години, 80$ за барел и САЩ ще изпаднат в дълбока криза!

fallback