Снимка: архив Reuters
fallback

Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу ще наследи Реджеп Тайип Ердоган на постовете му на премиер и лидер на управляващата партия след избирането му за президент на страната на изборите на 10 август. Това пише проправителственото издание „Йени Шафак", цитирано от АФП и bTV.

Oще по темата
Партията на справедливостта и развитието подкрепя номинацията. Изпълнителният комитет на формацията ще се събере в четвъртък, за да определи наследник на Ердоган, когото законът задължава да подаде оставка като председател на партията и като премиер.

Вестникът твърди, че Ердоган вече е организирал вот по време на съвещание на високопоставени кадри на партията при закрити врата. Резултатите показали огромна подкрепа за Давутоглу, който е ръководител на турската дипломация от 2009 г. насам.

Ердоган, който от 2003 г. оглавява правителството на Турция, ще стане официално президент на 28 август. Преди седмица той спечели президентските избори с 51% още на първия тур.

Веднага след като встъпи в длъжност, новият президент ще трябва официално да назначи новия премиер.

Ердоган обеща да разшири правомощията на държавния глава – пост досега предимно представителен - за да държи юздите на страната, с което си навлече критиките на опозицията заради автократичния си уклон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

pone viv sayta taka

преди 9 години

Pone viv sayta taka pise istinata bog znae

16

imeto na evreina

преди 9 години

Falsiviya Mustafa kemal Ataurk se kazva Yossi Kohen deto nie znaem

15

АтатЮк е бил Еврей

преди 9 години

Излязоха на яве истинските снимки на Мустафа Кемал през войната е бил убит на неговото място сложили евреина Ататюрк дето ние знаем

fallback