Снимка: Reuters

Руски военен конвой е пресякъл късно снощи руско-украинската граница и днес се намира на украинска територия, съобщават кореспонденти на британските вестници "Гардиън" и "Дейли телеграф".

Още по темата

Журналисти от двата вестника твърдят, че са видели колона от 23 бронетранспортьора, придружени от цистерни с гориво и други логистични машини с официални руски военни регистрационни номера да се движат към границата близо до руския град Донецк – на около 200 км от едноименния град в Украйна.

Конвоят изчакал падането на нощта, след което използвал черен път, за да мине през пролука в оградата от бодлива тел, бележеща границата и да навлезе в Източна Украйна, контролирана от проруски сепаратисти, посочва "Гардиън".

Колоната едва ли е част от мащабна официална руска инвазия, не е ясно също колко навътре в украинска територия смята да навлезе и колко дълго ще остане, но е неопровержимо доказателство на отдавнашните твърдения на Украйна, че руски войски действат от нейната страната на границата, отбелязва "Гардиън".

Междувременно руският конвой с хуманитарна помощ, състоящ се от близо 280 камиона, спря от руската страна на границата. Киев заяви, че той може да влезе в страната само под егидата на международни организации като ОССЕ и Червения кръст, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Малко по-късно стана известно, че украински граничари са преминали границата с Русия и са започнали да инспектират руските камиони с хуманитарна помощ за Източна Украйна. Това съобщи Ройтерс, като се позовава на говорител на украинските гранични служби.

Граничарите проверяват товара на руска територия, точно срещу ГКПП Изварино, контролиран от проруските сепаратисти в т.нар. Луганска народна република.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase