Снимка: Reuters

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл каза, че в иракската планина Синджар има много по-малко блокирани иракски бежанци, отколкото се предполагаше, и е малко вероятно САЩ да  предприемат там спасителна мисия, предаде Асошиейтед прес.

Пред репортери Хейгъл заяви, че доставките по въздух на храна и вода са помогнали на бежанците, потърсили спасение от ислямските екстремисти, а въздушните удари, нанесени по бойците на "Ислямската държава", са дали възможност на много от цивилните да избягат. Въпреки това, добави министърът, американските усилия в Ирак не са приключили, положението там остава неспокойно.

Още по темата

Американски държавни служители казаха, че в Синджар са останали само няколко хиляди иракски бежанци язиди или много по-малко от десетките хиляди, за които се съобщаваше миналата седмица. Хората, които още се укриват в планината, са в сравнително добро състояние, каза Хейгъл, но добави, че това не значи, че е сигурно, че САЩ няма да предприемат хуманитарна операция.

Вчера американски екип е бил в Синджар, за да се запознае на място със ситуацията и да обмисли варианти за евакуиране на бежанците оттам, потвърди появилата се първо в американски медии информация говорителят на Пентагона Джон Кърби. Американските военни и експерти, "по-малко от 20 души", които са били в  Синджар, са установили, че там има по-малко язиди, отколкото се смяташе, и че те се намират в по-добро състояние, отколкото се предполагаше, повтори Кърби казаното от Хейгъл. Той също посочи, че при това положение е малко вероятно да има мисия за евакуиране.

ООН обяви вчера най-висока, трета степен на извънредно положение заради хуманитарната криза с бежанците, блокирани в тази иракска планина от напредъка на ислямистите в северната част на страната. Специалният представител на световната организация за Ирак Николай Младенов каза, че решението за такава оценка на ситуация ще позволи да бъдат отпуснати още стоки и средства, за да се помогне на бедстващите и обърна  внимание на "мащаба и сложността на хуманитарната катастрофа" в Ирак.

ООН съобщи, че ще осигури допълнителна помощ на тези, които са успели да избягат от района на Синджар, и на 400-те хиляди други иракчани, избягали от юни насам в кюрдската провинция Дахук. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase