Снимка: Reuters

Папа Франциск е отправил послание до китайския президент Си Цзинпин, когато вчера самолетът му е прелетят през въздушното пространство на страната на път за Южна Корея, предаде Асошиейтед прес.

По традиция главата на Римокатолическата църква изпраща телеграми до лидерите на страните, през чието въздушно пространство преминава неговият самолет.

Предишния път, когато папа е поискал да изпрати телеграма при преминаването си през китайското въздушно пространство - Йоан Павел Втори през 1989 г., режимът в Пекин е отказал. Затова телеграмата, която Франциск е изпратил до китайския лидер вчера, е уникална, отбелязва АП.

Папата е написал в своето послание: "Навлизайки в китайското въздушно пространство, отправям най-добри пожелания на Вас и на вашите граждани и призовавам Бог да дари с мир и добруване вашия народ".

Китайското външно министерство публикува изявление до Ватикана, в което посочва, че се запознало с папското послание и ще се придържа към ангажимента си за подобряване на двустранните връзки.

 "Искаме да продължим да полагаме усилия заедно с Ватикана за започването на конструктивен диалог и напредък с цел подобряване на двустранните отношения", се казва в изявлението.

Очаква се китайски католици, много от които учат в Южна Корея, да участват в проявите, на които ще присъства папата в тази страна. Официални представители на Китайската католическа църква няма да има.

Католическият сайт "Ейжа нюз" обаче съобщи, че около 80 китайски младежи са се отказали да участват в проявите, на които ще присъства Франциск, след като са получили предупреждения, че ще си навлекат неуточнени последици, ако присъстват. Според същия източник китайски свещеници, живеещи в Южна Корея, са били приканени да се приберат у дома преди визитата на папата.

Отношенията между Пекин и Ватикана са обтегнати от 1951 г., когато на власт дойде официално атеистичната Комунистическа партия и създаде своя собствена Църква извън пределите на папската власт.

Китайските медии до голяма степен не обръщат внимание на визитата на папата в Южна Корея. Социалната мрежа Вейбо обаче публикува посланието на Франциск до китайския лидер и народ, което показва, че темата не е обект на цензура.

Таблоидът "Глоубъл таймс" пък прави преглед на това как западни медии отразяват темата. Вестникът публикува и мнението на китайски експерт по въпросите на Ватикана, според когото посланието е положително развитие в двустранните отношения.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase