Снимка: архив, Reuters
fallback

Европейския съюз не успя да формулира обща позиция за доставката на оръжия за кюрдите в Ирак, но обяви, че страните членки могат да правят такива доставки в координация с правителството в Багдад, предаде Ройтерс.

На извънредна среща на посланиците на страните членки в ЕС в Брюксел, посветена на ситуацията в Ирак и Украйна, посланиците отбелязаха, че искането на правителството на Иракски Кюрдистан за военна помощ е спешно, но че изпълнението му трябва да бъде координирано с властите в Багдад.

Според дипломати някои държави членки са против доставката на оръжия от името на ЕС, но не са възразили отделни държави членки да го направят. Сред страните, подкрепили оказването на военна помощ на кюрдите в Ирак, са Франция, Италия и Чехия, съобщиха дипломати.

Службата за външни отношения на ЕС ще проведе консултации със съседните на Ирак държави, преди ЕС да предприеме по-нататъшни действия за помощ във връзка с кризата, започнала заради настъплението на джихадисти в значителни части от страната, обяви говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Ащън. ЕС приветства действията на САЩ за спиране на офанзивата на ислямистката организация Ислямска държава.

Дипломатите от ЕС не са взели решение дали да се свика извънредна среща на външните министри на ЕС заради Ирак. Според дипломати, ако се вземе такова решение, срещата би могла да се състои следващата седмица.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 10 години

До TinaEvropa teparva shte zapochne da strada ot IDAL koito si jivee v Evropa. Evropa e palna s islamisti i burki. Kato sa protiv IDAL zashto pomagat na HAMAS. HAMAS IDAL I BOKO HARAM sa ot islamskite bratia na DJIHADA ISLAMSKI . Musulmanina Barak Obama napravi nepopravimi shteti na hristianskia sviat.Amerika napravi nai golemia problem. Demokraciata ima cena koiato nemoje da bade platena i ot nai golemia sheih na Sauditska Arabia i Katar.Demokraciata ne e za arabi i musulmani

2

Анонимен

преди 10 години

За да бъде честно трябват доставки на оръжие и за руските бунтовници в Украйна!

1

Tina

преди 10 години

Путин от самото начало помагаше на Сирия и Асад да се справят с терористите. Доставяше храна, оръжие - каквото може... Изпращаше бойци от Спецназ... От ЕС - нищо, бил лош...Щатите само пръ.цнаха, за да направят лек вятър срещу ИДИЛ /щото ги е страх и нямат интерес/...И ЕС вече ще се изкриви от чупки в кръста да им благодари...Лицемери!Тежко й на Европа с такъв ЕС...

fallback