Снимка: архив, Reuters
fallback

САЩ са внесли в Русия селскостопанска продукция (включително риба и продукция на горското стопанство) на стойност 1,3 млрд. долара през 2013 година, като 55 процента са били стоки, влизащи в обхвата на ограниченията, обявени от Москва. Това се посочва в съобщение на американското министерство на земеделието, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Според данни на министерството Русия е петият по големина в света вносител на селскостопански стоки след Европейския съюз, Китай, САЩ и Япония. Общата стойност на доставките на селскостопанска продукция в Русия от чужбина през 2013 г. е достигнала 40,4 млрд. долара.

Oще по темата

ЕС е бил основният вносител на руския пазар на селскостопански стоки през миналата година. Европейският внос е заемал пазарен дял от около 40 процента. На второ място е била Бразилия с около 9 процента от пазара, а САЩ са имали около 4 процента.

САЩ са били най-големият доставчик на ядки за руския пазар през 2013 година, следвани от Иран.

Вносът на птиче месо и продукти от птиче месо от САЩ в Русия миналата година се е равнявал на 310 млн. долара. Русия е била четвъртият по големина пазар за американско пилешко, като за руския пазар са били изпращани около 6 процента от износа на пилешко месо от САЩ. От американски производители миналата година са идвали около 50 процента от внасяните количества пилешко месо.

Вносът на свинско месо от САЩ в Русия през 2013 г. е бил за 18 млн. долара - 1 процент от руския внос. "Исторически ЕС е най-големият доставчик на свинско месо в Русия, следван от Бразилия и Канада", отбелязва американското ведомство.

САЩ са доставили в Русия говеждо месо за 1 млн. долара. Най-големият доставчик в този сектор е Бразилия, следвана от Парагвай.

Русия е била осмият по големина външен пазар за американска риба и рибни продукти с доставки на стойност 83 млн. долара през 2013 година - около 2 процента от износа на САЩ в сектора. Основният рибен продукт, внасян в Русия от САЩ, е бил червеният хайвер.
 

/БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

201

666

преди 9 години

САЩ си плете кошницата и натиква ЕС в собствената политическа и икономическа война с Русия.Глупостта на Европарламента е,че играят по американска ***,не си отварят очите за да видят,че една силна обединена Европа,която просперира икономически не е в интерес на американците.Явно,че много от решаващите бъдещето на Европа са икономически обвързани с Америка и затова се приемат безусловно исканията им за гмо продукти,шистов газ,санкции с/у Русия

200

hanko

преди 9 години

Israel udvoyava exports na plodove za Rusia ot dnes.

199

Анонимен

преди 9 години

Русия е платила за внос на селскостопански произведения през 2013 - 40.4 билиона.Най големият вносител е ЕС - 40% от вноса й.Бразилия - САЩ - 4 %.Защо тук не се споменават загубите на ЕС - те са засегнати най-много ?САЩ за това натиска ЕС за санкции.

fallback