Снимка, архив Булфото

Морската сигурност придобива все по-голямо значение заради усложнената обстановка в Черно море и по света, с операциите срещу тероризма и пиратството, каза днес във Варна министърът на отбраната Велизар Шаламанов.

Той посочи, че с Националната програма "България в НАТО 2020" фокусът ще бъде върху механизма за увеличаване разходите за отбраната в контекста на увеличаване способностите на въоръжените сили. Шаламанов коментира належащите задачи пред Министерството на отбраната.

"В момента извършваме преглед доколко е изпълнено това, което е заложено в Бялата книга за отбраната от 2010 година, прегледа на силите, който не е довършен, ускорено ще го завършим. Естествено трябва да има реализъм, максимално да се използват възможностите за поддържане и усъвършенстване на съществуващата техника и инвестиции в такъв тип способности, които с минимум средства, в контекста на членството ни в НАТО,
да доведат до нови способности за българските военноморски сили", анализира министърът.

Той участва в церемонията по присвояване на първо офицерско звание на курсантите от випуск 2014 на Висшето военноморско училище. Гости на тържеството бяха началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, офицери от ВМС, представители на местната и държавната власт.

Министърът благодари на българските военни моряци за службата им и за това, че винаги оказват помощ на обществото при нужда. Като последен пример за това Шаламанов посочи действията на ВМС при бедствието в Аспарухово.

Министърът изрази удовлетвореност от степента на взаимодействие между флота, сухопътните войски, ВВС и Гранична полиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase