Снимка: архив, Reuters

Канада започна в четвъртък доставки на несмъртоносни военни материали за украинските войски, водещи битки с проруските сепаратисти, предаде Франс прес.

Министърът на отбраната на Канада Роб Никълсън съобщи от военновъздушната база в Трентън, южно от Отава, че на киевските сили ще бъде изпратен самолет "Херкулес" С-130, натоварен с каски, защитни очила, бронежилетки, аптечки, палатки и спални чували.

С тази екипировка украинските сили за сигурност и граничарите ще могат по-добре да следят и разкриват незаконното движение на стоки и хора, подчерта в комюнике премиерът на Канада Стивън Харпър. За украинската армия ще бъдат подготвени и нови пратки, обеща той.

Доставеното оборудване ще даде възможност да бъдат спасени хора и повече бащи да се върнат при семействата си, заяви присъствалият в базата посланик на Украйна Вадим Пристайко. "Ще използваме тази екипировка, за да сложим възможно най-скоро край на войната", увери дипломатът.

Междувременно НАТО е разтревожена от нарасналия брой руски войници по границата на Русия с Украйна - от 12 хиляди в средата на юли на 20 хиляди души в момента по данни на пакта, припомня агенцията. Северноатлантическият съюз се бои, че Москва, която настоява за спешни мерки за подпомагане на мирното население в Източна Украйна, може да се намеси под претекст, че осигурява хуманитарна помощ.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase