Снимка: архив, Reuters

Ответните мерки, които Русия предприе в отговор на западните санкции, само ще усилят нейната международна изолация и ще навредят на руската икономика, заяви говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Лора Лукас-Магнусон, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Руската централна банка вчера посочи, че забраната на вноса на продукти ще увеличи и без това високата инфлация и ще отслаби платежоспособността на руските граждани", каза тя.

Русия забрани вноса на селскостопански продукти от САЩ и вноса на плодове и зеленчуци от Европа в отговор на западните санкции, наложени заради подкрепата на Москва за бунтовниците в  Украйна.

С около 1,2 милиарда долара внос на американски хранителни и селскостопански продукти през 2013 г. Русия е била 23-ият най-голям партньор на САЩ. Това са 0,8 процента от американския износ на хранителни и селскостопански продукти към всички страни. Русия е вторият най-голям вносител на САЩ на птиче месо и седмият най-голям на шамфъстък.

Още по темата
Временният характер на ограничителните мерки на Русия показва, че тя се надява на разрешаване на конфликта, заяви заместник-председателят на търговската палата на САЩ Гари Литман. Освен това, посочи той, "руските санкции са въведени от изпълнителната, а не от законодателната власт, и подлежат на преразглеждане в рамките на годината".

Литман отбеляза, че "американският бизнес не е изненадан от  руските санкции". "Очаквахме реакцията срещу американските санкции да бъде постепенна и асиметрична. Така и стана", каза той.

Американски производители и износители на птиче месо разчитат на скорошно възстановяване на нормалната търговия с Русия, се казва в изявление на Националния съвет на производителите на птиче месо и Съвета за износ на птиче месо и яйца.

"Представителите на нашите индустрии смятат, че честната и справедлива търговия, особено в областта на хранително-вкусовата промишленост, никога не бива да бъде използвана като политическа разменна монета. Разчитаме на американското  правителство да реши този въпрос и да възстанови нормалните търговски отношения с Русия възможно по-скоро", се казва в изявлението, цитирано от ИТАР-ТАСС.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase