Снимка: Reuters
fallback

Кметството в Киев беше евакуирано поради заплаха от повторно превземане на сградата от активисти на Майдана. Това съобщи Вести.ua, като се позова на прессекретаря на зам.-шефа на Киевската администрация Олеся Остафиева.

По думите на прессекретаря в сградата на кметството са се намирали само една трета от служителите. „Получихме съобщение, че кметството може отново да бъде превзето и на улицата се появиха барикади. Затова на базата на горчивия си опит от предишното превземане през декември ние веднага си взехме вещите и компютрите. В момента в сградата не е останал нито един човек“, каза Остафиева.

Междувременно агенция УНН съобщи, че в сградата на кметството са се барикадирали въоръжени с автомати мъже с камуфлажни униформи.

По-рано днес комуналните служби на Киев се опитаха да разчистят палатките от площада, станал известен като Майдан, в рамките на планове за разчистване на центъра на града от барикадите, продължаващо вече няколко месеца.

Активистите на Майдана обаче попречиха на разчистването на лагера им и подпалиха автомобилни гуми.

Противопоставянето прерасна в сблъсъци със служителите на правоохранителните органи. От едната страна бяха използвани светлинни и шумови гранати, а от другата – камъни и други подръчни средства.

На площада отново започнаха да издигат барикади.

Активистите на Майдана завзеха киевското кметство на 1 декември 2013 г. в рамките на протестната кампания Евромайдан, припомня Lenta.ru. В началото на март т.г. активистите започнаха да освобождават сградата, но по-късно отново я завзеха. Окончателно кметството беше освободено едва в началото на юни след дълги преговори на новия кмет на Киев Виталий Кличко с активистите. Преди това в отговор на предложение на Кличко за доброволно освобождаване на центъра на украинската столица от палатките активистите заплашиха да изгорят кметството.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

81

ббг

преди 9 години

Ясно-газ през зимата няма да има.

80

морски

преди 9 години

Опаааа,вече започват да се трепят фашаги срещу фашаги.

79

Анонимен

преди 9 години

А нека се избиват хохлите...Това е началото, като дойде зимата, студа, глада и липсата на пари...ще ядат шоколада на Пораженко!

fallback