Снимка: Reuters
fallback

Съединените щати и ООН обявиха, че Израел и палестинското ислямистко движение Хамас са се съгласили на 72-часово примирие, започващо днес в 08.00 часа местно време /05.00 по Гринуич/, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

В съвместно изявление държавният секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун посочиха, че са получили уверения, че всички страни в конфликта са се споразумели за безусловно прекратяване на огъня, по време на което да се водят преговори за по-трайно примирие.

Изявлението беше разпространено в Делхи, където американският държавен секретар Джон Кери е на посещение.

"Ние призоваваме всички страни да проявяват сдържаност докато започне това хуманитарно примирие и изцяло да спазват задълженията си по време на примирието", се посочва в изявлението. В него се уточнява, че израелска и палестинска делегации незабавно ще се отправят в Кайро за водене на преговори, целящи постигане на по-трайно примирие.

Джон Кери уточни, че Израел ще продължи "отбранителните" си операции срещу тунелите, изкопани от Хамас, по време на 72-часовото примирие в ивицата Газа, предаде Франс прес.

Говорител на Хамас заяви, че радикалните групировки в палестинския анклав ще спазват хуманитарното примирие, ако и Израел стори същото. "В отговор на призив от ООН и предвид на положението на нашия народ, Хамас и всички групировки на /палестинската/ съпротива се съгласиха да спазват хуманитарно примирие от 72 часа, започващо в 08.00 часа /05.00 по Гринуич/ в петък, ако и другата страна /Израел/ го спазва", заяви говорителят на Хамас, Сами Абу Зухри.

Междувременно най-малко 14 палестинци бяха убити днес в Хан Юнис, южната част на ивицата Газа, съобщи говорител на местните спасителни служби, цитиран от Франс прес.

Осем палестинци от едно семейство, включително две жени и три деца, бяха убити от артилерийски обстрел в Хан Юнис. Малко по-късно при израелски въздушен удар загинаха шестима палестинци.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването вчера в ивицата Газа са загинали 79 души, а над 280 са били ранени.

Общият брой на убити палестинци от началото на израелската офанзива в ивицата Газа на 8 юли вече достигна 1458, с което надхвърли броя на жертвите по време на операция "Лято олово" от 2009 година, отбеляза министерството, цитирано от ДПА.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

лирте

преди 9 години

Израелците ги попиляха тия чалмари...ще ми стрелят с ракети, а ся вози камани и бетон, за възстановяване, поне ще има какво да правят. Тия хора като почнат да скучаят става страшно.

9

Анонимен

преди 9 години

и арабските терористи пак го нарушиха - тези гадове както и комунистите - в хамас има генерален секретар както и в хисбала - арабски комунистически *** Израел вместо да ги направи на салата си играе на хуманност предупреждава цивилното население къде ще бъдат ударени цели на терористите и тн -= глупости - под ножа всички ***

8

soulburner

преди 9 години

Забравих да спомена, че Саудитска Арабия са един от спонсорите на ISIS. Света не върви на добре, защото САЩ го дестабилизираха в името на собствените си интереси.

fallback