Снимка: БТА
fallback

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун настоя да се сложи край на насилието в Ивицата Газа и обвини лидерите на Израел и "Хамас"“, че са безотговорни и "морално неправи" за това, че допускат хората им да бъдат избивани, предаде Асошиейтед прес.

Той прикани израелския премиер Бенямин Нетаняху и лидера на Хамас Хамед Мешаал да проявят политическа воля и състрадателно водачество, за да се сложи край на страданията.

По-рано днес Съветът за сигурност на ООН призова за „незабавно и безусловно хуманитарно примирие" в Ивицата Газа. Бан Ки Мун заяви, че районът е в критично състояние след системния обстрел на израелската армия, в който загинаха стотици цивилни. По негови думи това повдига "сериозни въпроси за пропорционалността на реакцията".

Бан Ки Мун посочи, че към днешна дата в резултат на военната операция на Израел в Ивицата Газа са загинали над хиляда палестинци, много от които - жени и деца. "Над 173 000 палестинци са потърсили убежище в обекти на Близкоизточната агенция на ООН за помощ на бежанците. Това са около 10 процента от населението на Ивицата Газа", заяви генералният секретар на ООН.

Същевременно израелският премиер Бенямин Нетаняху разкритикува призива на Съвета за сигурност на ООН за незабавно хуманитарно примирие в ивицата Газа, защото според него с това се удовлетворяват исканията на ислямистките екстремисти от Хамас, а се пренебрегва сигурността на Израел, предаде Ройтерс.

Във вчерашното изявление на Съвета за сигурност "обръща внимание на нуждите на извършваща убийства терористична групировка, която напада израелски цивилни и не се дава отговор на нуждите на Израел по отношение на сигурността", е заявил Нетаняху на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 9 години

За фашиста Нетаняху и неговата фашистка талмудистка религия очевидно проблемите на Израел ще свършат само когато убие и последния палестинец. Тоя тотално е откачил, а светът е безсилен да го спре. И естествено вашингтонските *** си трайкат, заради парите и подкрепят тоя луд. Защо сега не организират една военна кампания за усмиряване на Израел, а??!!! Или заради парите израелците имат право на живот, а палестинците не??!!

14

Анонимен

преди 9 години

Брaво. Хaресa ми тaзи прикaзкa. Нaпиши ми еднa зa тъщaтa

13

Aви

преди 9 години

Съглaсил се Цaря Гристиялин, нa момъкa грaдинaтa покaзъл.Точно в полунощ Лaмятa с огън е дошлa и момъкът Евтaел мечът си извaдил.Хрaбър бил, с ковaрния Триглaв се бил, кaкво очaквaте слушaлци тукa дa се случи,подскaжете ми нa мене, прикaзкaтa свърши.

fallback