Снимка: архив, Reuters
fallback

Иранските власти заявиха, че са задържали кореспондента на американския вестник "Вашингтон пост" в Иран Джейсън Резаян и съпругата му, която e иранка и също е журналист. Това съобщи Франс прес, цитирайки официалната иранска агенция ИРНА.

Според висш представител на иранската съдебна власт срещу двамата се води разследване и повече информация ще може да бъде дадена след приключване на техническите проверки и разпитите.

Той заяви, че силите за сигурност на Иран наблюдават цялата страна и следят "действията на враговете".

Вчера "Вашингтон пост" съобщи, че разполага с информация от сигурен източник, че Резаян, който е от американско-ирански произход, съпругата му Йеганех и двама фотографи са били арестувани в сряда вечерта.

38-годишният Резаян има американско и иранско гражданство, но Техеран не признава двойното гражданство. Съпругата му, която работи като кореспондент на списание "Нешънъл", издавано в Обединените арабски емирства, е с иранско гражданство и е подала молба за постоянно пребиваване в САЩ. Резаян е кореспондент на "Вашингтон пост" в Техеран от 2012 г.

Държавният департамент на САЩ работи по случая с ареста на "трима американски граждани" в Иран, но не дава подробности. САЩ и Иран прекъснаха дипломатическите си отношения след Ислямската революция през 1979 г. и двустранните им отношения са много обтегнати, отбелязва Франс прес.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

3

Анонимен

преди 9 години

VIDISH LI AMERIKANEC MU PLQSNI EDIN V MUCUNATA TOI SI ZNAE ZASHTO

2

НФБ

преди 9 години

До АлексИ ТЕЗИ СА АГЕНТИШ НА САЩ...ВСИЧКИ ЖУРНАЛИСТИ ДОНАСЯТ НА ФБР И ЦРУ..ВСИЧКИТЕ ИМАТ ЧИНОВЕ..НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО

1

Алекс

преди 9 години

Незнам кой крив кой прав в случая. Но ме бяха потресли иранците когато арестуваха младежите участвали в иранския клип от поредицата "I am happy". Май си се връщат в тъмните векове в тая държава.

fallback