fallback

Общ преглед

 

Войната буквално влезе в дневната на Александър Литвиненко, когато ракета проби дупка в стената на апартамента му на деветия етаж. 53-годишният университетски преподавател по философия тъкмо бил влязъл в стаята да провери новините на компютъра си и на косъм избегнал смъртта, пише Лучиан Ким от Асошиейтед прес.

Други жители на този квартал в северозападната част на Донецк не са имали този късмет. Петима цивилни бяха убити и 12 бяха ранени при сблъсък между украинските правителствени сили и проруски бунтовници в понеделник, гласи съобщение на кметството.

Жители на този контролиран от бунтовниците град обвиняват за това украинския президент Петро Порошенко, който се зарече да потуши бунта в източната част на страната.

"Те подлагат на обстрел цивилното население, вместо да си водят битките на бойното поле", заяви Наталия Кисельова, сестра в стоматологичен кабинет в квартала.

38-годишната Кисельова разказа, че чула свистенето на снаряди, които паднали в квартала и оставили кратер недалеч от детска площадка, сваляйки кората на дърветата. "В Западна Украйна ни смятат за терористи. Ние сме обикновени хора, които искат да станат сутринта, да отидат на работа, а вечер да си легнат и да заспят."

Свалянето миналата седмица на малайзийския пътнически самолет прикова вниманието на международната общност, но местните хора вече месеци наред са подложени на засилващо се насилие. Украинските военни, окуражени от падането този месец на бастиона на бунтовниците Славянск, сега се опитват да обкръжат Донецк и да прекъснат пътищата за доставки от Русия.

Правителствените сили, които се опитват да прогонят бунтовниците от гъсто населени райони, имат деликатна задача.

Базираната в Ню Йорк правозащитна организация "Хюман райтс уоч" миналата седмица призова Порошенко да разследва случаи, при които изглежда, че цели на атаките на украинските сили са били цивилни.

Междувременно Украйна обвинява бунтовниците за нападенията срещу цивилни - тя казва, че "терористи" се опитват да дискредитират правителствените сили.

"Разполагаме с доказателства, че терористите преднамерено обстрелват жилищни райони", каза говорителят на Съвета за национална сигурност и отбрана Андрий Лисенко. "Украинските сили никога не използват артилерия или авиация срещу села и градове", заяви той.

Въпреки заплахата от украински удари в голяма част от Донецк животът сякаш тече нормално, докато правителствените сили приближават. По улиците се движат автобуси, хора разхождат кучетата си в градинките, общински работници поливат лехи с цветя в грижливо оформения градски център.

Повечето магазини обаче са затворени и по широките булеварди няма много хора и автомобили. Около 40 процента от едномилионното население на Донецк са напуснали града, каза през седмицата лидерът на бунтовниците Александър Бородай.

Литвиненко, чийто апартамент беше разрушен, няма желание за мъст. "Според мене решението е да се спре стрелбата. Тогава Европа и Русия би трябвало да се намесят и да помогнат да започнат преговори", смята той. "Нищо не може да се реши със сила."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

124

Анонимен

преди 9 години

youtube/watch?v=UXJkfpdAHSE

123

Анонимен

преди 9 години

ех тоя путин,какво чака още,да влезе и да въдвори малко ред в тая държава,пък те нека си говорят каквото искат,и без това го изкарват виновен за всичко поне да знае защо/ пред белия дом в сащ е открит фекалии от незнаен произход,сигурно путин ще е виновника

122

707

преди 9 години

Имали такъв на който не му е ясно кой ги върши тези неща? Стрелят и убиват мирни хора без да се замислят и за миг. Разходете се по сайтовете и ще видите.

fallback