Снимка: архив, Reuters
fallback

Фракциите на украинските партии УДАР и "Свобода" във Върховната Рада заявиха, че напускат управляващата коалиция, предаде ИТАР-ТАСС, като цитира изявления на техните лидери - Виталий Ковалчук и Олег Тягнибок, в пленарната зала.

С това е задействан процес за разпускане на Върховната Рада и обявяване на предсрочни избори, заяви Ковалчук, фракционният лидер на УДАР.

Според него Радата "не е настроена за конструктивна работа според волята на украинския народ", отбелязва Интерфакс.

Депутатът Сергий Мишченко заяви от трибуната, че 15 независими парламентаристи също напускат коалицията.

Парламентарното мнозинство включваше фракциите на УДАР, "Свобода" и "Баткившчина", също така някои по-малки групи и независими депутати.

Сергий Соболев, оглавяващ групата на "Баткившчина", обвини бившите си партньори, че са провалили отпускането на средства за силовата операция на Киев срещу сепаратистите в Източна Украйна и поиска нов избирателен закон.

В случай че управляващата коалиция се разпадне и до 30 дни не се формира нова, президентът на Украйна Петро Порошенко ще има основания да разпусне Радата и да обяви предсрочни избори, посочва Интерфакс. По-рано Порошенко заяви, че нова Върховна Рада трябва да бъде избрана през октомври, припомня ИТАР-ТАСС.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Старши майор

преди 9 години

До АнонименМи да минат на принципа "Пари нема-действайте!

19

rustam

преди 9 години

ОЩЕ Е ТОПЛО НО ДО КРАЯ НА ОКТОМВРИ УКРАИНЦИТЕ МОЖЕ И ДА СА СТАНАЛИ ЧЕЛЕНОВЕ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ НЕЩО ПЛЪХОВЕТЕ СЕ РАЗБЯГАХА, КАК МИСЛИ ФОРУМА ?

18

Tova e nachaloto

преди 9 години

Tova e nachaloto. svarshva se s tazi prestapna grupirovka. Dano skoro im svarshat parite za da prestanat da izbivat nevinni hora chrez armiata.

fallback