Снимка: архив, Reuters
fallback

Над 2,2 милиарда души по света живеят в бедност или близо до бедността и има опасност техният брой да нарасне заради финансови кризи и природни бедствия, предупреждава в доклада си Програмата на ООН за развитие (ПРООН), цитирана от АФП.

В доклада си за 2014 година, който бе публикуван днес в Токио, ПРООН посочва цените на хранителните продукти и острите конфликти като други източници, засилващи бедността.

Макар като цяло бедността по света да намалява, експертите на ПРООН предупреждават за опасността от нарастващите различия, както и от "структурните уязвимости", които според тях са сериозни заплахи в борбата срещу този бич.

Oще по темата

"Премахването на крайната бедност не означава само тя да бъде сведена до нулата, но и да се запази след това същото равнище", отбелязват експертите на организацията към ООН в доклада, озаглавен: "Траен човешки напредък: да бъдат намалени уязвимостите и да се създаде устойчивост".

"Трябва да бъдат защитени особено хората, които са застрашени от природни бедствия, климатични промени или финансови удари. Придаването на първостепенно значение на намаляването на тези уязвимости е единственият начин за нашата агенция да гарантира, че напредъкът е устойчив и траен", се допълва в доклада на ПРООН.

"Да се гарантира основна социална защита на бедните по света би струвало под 2 процента от световния брутен вътрешен продукт", посочват експертите на ООН.

Близо 1,2 милиарда души живеят с еквивалента на 1,25 долара, та дори и с по-малко, дневно.

Близо 1,5 милиарда души живеят в бедност в 91 развиващи се страни, а 800 милиона души са на ръба на бедността.

Авторите на доклада подчертават, че безработицата често е съпътствана от нарастваща престъпност, от насилие и употреба на наркотици, както и от самоубийства.

"Захващайки се с премахването на тези уязвимости, всички ще могат да споделят напредъка и развитието ще стане много по-балансирано и трайно", отбелязва в преамбюла на доклада ръководителката на ПРООН Хелен Кларк.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

slavko.kostov.5

преди 9 години

До БатБулгар и Габриела. "Поговорката" който не работи не трябва да яде е много правилна, Също така много правилно би било - икономическа система която не гарантира работа за всички да не съществува. Как така Габриелче, при комунизма имаше работа за всички, та дори и за *** и как по това същото време имаше училища за всички деца, болници и санаториуми за всички нуждаещи се. И как младото поколение на България само затъпя до такава степен, че не може да си отговори на тези въпроси.

14

Габриела

преди 9 години

До БатБулгарТая поговорка сигурно е измислена още през комунизма нали ? :)

13

victimized

преди 9 години

Милиарди се отделят за оръжие , разузнаване , за да може богатите да стават по богати , тенденцията е , че им трябват повече неуки и безпереспективни роби , които да живеят , за едното ядене и едното е*ане , приемете съдбата си и бачкайте , лукса е за тези които управляват

fallback