Снимка: Reuters
fallback

Започнаха маневрите за изтегляне на буксир на италианския туристически кораб "Коста Конкордия" от остров Джилио. Корабът, който претърпя корабокрушение край острова през януари 2012 г., ще бъде откаран до пристанище, близо до Генуа, където ще бъде демонтиран за скрап, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС.

Oще по темата

Морският съд, който бе издигнат от морското дъно и приведен в положение за плаване чрез закрепени към корпуса му контейнери с въздух, ще бъде завъртян на 180 градуса и съпровождан от 14 плавателни съда. Той ще потегли по-късно днес на буксир за Генуа, където се очаква да пристигне в неделя.

Маршрутът му от 370 км ще мине в близост до италианските острови Монтекристо, Капрая и Пианоза и френските Корсика и Елба, за да може да спре там в случай на усилване на вятъра или силно морско вълнение. Скоростта на кораба ще е около 2,5 морски възела в час. Силата на вятъра не трябва да превишава 15 възела, а вълните да не са по-високи от 2 метра.

Демонтирането му за скрап се очаква да трае около 22 месеца. Цялата операция ще струва на собствениците от "Коста крочере" над 1,5 милиард евро.

Туристическият кораб "Коста Конкордия" с водоизместимост 114 500 тона (около два пъти и половина повече от "Титаник") през януари 2012 г. се удари в риф, доближавайки се прекалено близо до островчето Джилио, и се наклони на една страна. От 4200 души на борда загинаха 32-ма.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

Анонимен

преди 9 години

Срокът за демонтирането му на скраб може да се съкрати ако им пратим нашо специализирано звено.

fallback