Снимка: Reuters

Сепаратисткият лидер Александър Бородай предаде черните кутии на пътническия самолет, свален в Източна Украйна, на малайзийски експерти в град Донецк в ранните часове на деня, предаде Ройтерс.

 "Ето ги, черните кутии!", каза Бородай на журналистите в  препълнената зала за пресконференции в щаба на  самопровъзгласената Донецка народна република, докато въоръжен бунтовник сложи самописците на бюрото.

Още по темата
Двете страни след това подписаха документ, който по думите на Бородай е протокол, финализиращ процедурата след  продължителни преговори с малайзийците.

"Виждам, че черните кутии са непокътнати. Макар и леко повредени, но в добро състояние", каза полковник Мохамед Сакри  от Съвета за национална сигурност на Малайзия и благодари на "Негово превъзходителство г-н Бородай" за предаването им.

Освен това Бородай съобщи, че влакът с тленните останки на жертвите от катастрофата е пристигнал в Донецк. Той е на път за  Харков, на около 300 км на северозапад. По думите на сепаратисткия лидер експертите от Малайзия и холандска делегация, която е на място в Донецк, също ще пътуват с него.

Вчера Съветът за сигурност на ООН прие единодушно резолюция, осъждаща свалянето на малайзийския пътнически самолет в Украйна с 298 души на борда, съобщи Ройтерс. В нея се настоява въоръжените групи да разрешат безопасен, пълен и неограничен достъп до мястото на катастрофата.

В резолюцията, предложена от Австралия, която загуби 28 граждани в катастрофата, се призовава също да бъде потърсена отговорност от виновните.

Съветът за сигурност на ООН настоява да се проведе всестранно и независимо разследване на трагедията в съответствие с ръководните принципи на международната гражданска авиация, предаде ИТАР-ТАСС.

(БТА)
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase