Снимка: архив, Reuters

Украински военни части са предприели тази сутрин опит да проникнат в Донецк, който е един от центровете на проруския въоръжен бунт в Източна Украйна, съобщи един от лидерите на сепаратистите, цитиран от Ройтерс.

Според Сергей Кавтарадзе, висш служител на самопровъзгласилата се Донецка народна република, в украинската атака участват най-малко 4 танка, както и БТР-и. Водят се сражения край железопътната гара на града.

По-рано Ройтерс цитира местен свидетел, според когото се чували силни експлозии близо до центъра на Донецк. Той видял и два танка на проруското "опълчение"да напредват към гарата, а пътят натам бил затворен.

По повод на тези съобщения Владислав Селезньов, говорител на украинските военни операции в Източна Украйна, се ограничи да каже, че операцията е в "активна фаза". Той обаче отказа да коментира твърденията за навлизане на правителствени войски в Донецк.

Според ИТАР-ТАСС след относително спокойната нощ тази сутрин жителите на града са били събудени от залпове и взривове, чуващи се откъм международното летище на града. На сайта на кметството се съобщава, че заради "небезопасната обстановка в 5-километровата зона около летището са внесени изменения в някои маршрути на градския транспорт". Затворена е автогара "Запад", ограничено е и автомобилното движение в посока към жп гарата.

Агенцията на сепаратистите "Новорусия" съобщи тази сутрин, че по жп гарата е нанесен въздушен удар с неуправляеми ракетни снаряди. Там паднали 6 снаряда. Повредени са коловози и един локомотив. Над гарата се издига черен дим.

Имаше и по-ранни съобщения за водещи се сражения в района на ракетна част край Донецк между проруските бунтовници и части на украинската армия.

Кметството на Донецк призова живеещите около гарата да не излизат от домовете си заради бойните действия в района.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase