Снимка: Reuters
fallback

Иран и шестте сили ще се стремят към постигане на споразумение за ядрената програма на Техеран в най-кратки срокове. Това се казва в съвместно изявление на върховния представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Катрин Аштън и министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф, цитирано от ИТАР-ТАСС.

По думите на двамата, въпреки че на преговорите е постигнат значителен напредък и страните са работили заедно над текст на търговско споразумение, между тях остават значителни различия, за разрешаването на които е необходимо допълнително време.

Аштън и Зариф посочват също, че процесът по изработване на крайно споразумение ще бъде удължен до 24 ноември.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че Иран ще има достъп до 2,8 милиарда долара замразени активи по време на четиримесечното удължаване на преговорите, предаде Ройтерс. По думите на Кери в замяна Техеран се е съгласил през следващите четири месеца да продължи да неутрализира запасите си от обогатен уран, които предизвикват най-големи спорове. Кери заяви също, че санкциите срещу Иран, които бяха замразени съгласно споразумението от ноември миналата година, ще останат замразени и по време на удължаването на преговорите.

По-късно високопоставаен американски представител заяви пред репортери, че парите за Иран ще се отпускат на траншове. Той добави, че Вашингтон ще даде на страните по света да разберат ясно, че "Иран не е отворен за бизнес" по време на четирите месеца на удължени преговори. Кери посочи, че в огромната си част замразените петролни приходи на Техеран ще останат недостъпни през четиримесечния срок, както и че САЩ "ще продължат активно да прилагат санкциите, които остават".

Държавният секретар посочи също, че бъдещето на програмата на Иран за обогатяване на уран е една от темите, пораждащи най-големи разногласия.

По повод удължаването на преговорите Белият дом заяви, че налице е "възможност да се постигне всеобхватно споразумение" и трайно дипломатическо решение, което ще реши един от най-належащите въпроси на сигурността на нашето време. Белият дом посочи също, че ще приеме само всеобхватно решение, което да изпълнява целите на САЩ, и затова е необходимо преговорите с Иран да продължат.

Следващият кръг на преговорите ще се състои в австрийската столица в средата на август, съобщи източник на от иранската делегация на разговорите във Виена, цитиран от ИТАР-ТАСС. 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback