Снимка: Reuters

Москва се бори със следствието, а пренебрегва причините. Така украинският посланик у нас Микола Балтажи коментира в ефира на БТВ изказването на руския президент Владимир Путин, който обвини Киев за фаталния инцидент с малайзийския самолет. По думите на Путин Украйна е подновила военния конфликт в източната си част.

„А защо няма мир в Украйна”, попита реторично Балтажи и добави, че подновената акция в Украйна не може да бъде причината за разбиването на самолета. Той подчерта, че правителството в Киев е подновило действията, тъй като споразумението за примирие е било нарушено над 106 пъти от сепаратистите.

„Комисия от украинското правителство води разследване – в нея има представители на ИКАО, на страните, чиито граждани са загинали, украински експерти – те трябва да дадат изводите”, подчерта дипломатът. Според него инцидентът в Източна Украйна неминуемо ще повлияе на отношенията на Русия с Украйна и Запада.

Балтажи съобщи, че и в момента продължават бойните действия в Източна Украйна. „В Луганск убиват мирни жители и не дават да се приберат телата. Чакат да дойдат руски журналисти, за да заснемат, че са убити от украинската армия. А има видеа на обикновени жители – вижда се кой стреля”, добави още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase