Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Русия ще настоява за обективно, открито и независимо разследване на катастрофата с малайзийския самолет в Източна Украйна, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ИТАР-ТАСС.

В интервю за телевизия "Россия 24" дипломат номер едно на Русия подчерта, че инициативата за разследването трябва да е на властите на страната, на чиято територия е станала трагедията.

Русия ще окаже логистично съдействие в Украйна на разследването на катастрофата с малайзийския самолет, увери Лавров.

Още по темата

Той изрази надежда, че трагедията със самолета ще позволи да се забравят политическите амбиции.

По думите му в най-скоро време може би ще се състои видеоконферентна връзка между Киев и представители на самопровъзгласилата се Донецка народна република, които ще обсъждат сключването на примирие.

Лавров изрази увереност, че като цяло катастрофата с малайзийския самолет ще отрезви онези, които залагат на войната, предаде ИТАР-ТАСС.

Лавров освен това подчерта, че Москва е за приемане на декларация в Съвета за сигурност на ООН относно трагедията с малайзийския самолет.

Външният министър добави, че Русия ще отвърне в случай на преднамерена стрелба по руска територия, като ще унищожи източникът на тази стрелба, предаде Франс прес.

"Вече предупредихме, че ако това продължава, ние ще вземем мерките, които се налагат. Най-малкото, ако стане ясно, че става дума за преднамерени действия, убеден съм, че ние трябва да унищожим точката, от която се стреля по нас", каза Лавров, цитиран от Франс прес.

В края на интервюто външният министър увери, че Русия няма намерение да изземе черните кутии от малайзийския самолет, предаде Ройтерс.

"Въпреки твърденията на Киев ние не планираме да взимаме тези черни кутии. Ние не планираме да нарушаваме съществуващите международни стандарти за действие в подобни ситуации", каза Лавров.

"Ние искаме международни експерти да отидат на мястото на катастрофата възможно най-бързо, за да вземат черните кутии", посочи министърът.

Ройтерс припомня, че представители на правителството на самопровъзгласилата се Донецка народна република казаха, че двете черни кутии от самолета са били намерени от техни екипи за действие при извънредни ситуации. Говорител на украинското министерство на извънредните ситуации в Киев отказа да коментира тези твърдения, предаде Ройтерс.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase