Снимка: Reuters, архив

Санкциите, наложени на Русия от администрацията на президента Барак Обама, засягащи "Роснефт" и други важни фирми, целят да изцедят силите на вече изпитващата затруднения руска икономика и финансова система, пише в. "Уолстрийт джърнъл" днес.

Те обаче далеч няма да пречат на международните бизнес връзки, нито ще блокират сделките с цели сектори на руската икономика, подчертава изданието. Ежедневните бизнес отношения между компаниите и съвместните им бизнес проекти се запазват, подчертава в. "Уолстрийт джърнъл".

Изданието цитира думите на руския президент Владимир Путин, че "ефектът на бумеранга" ще навреди на дългосрочните интереси на американското правителство и американския народ. Новите мерки бележат връщането към конфронтация, след като Путин беше предприел стъпки за сближаване с европейските страни.

Налагането им показва и засилващото се недоволство на САЩ и европейските им съюзници от сепаратисткия конфликт в Източна Украйна и провала на краткото прекратяване на огъня. Те обвиняват Русия, че тайно оказва значителна подкрепа на сепаратистите.

Групи, представляващи американския бизнес, се опасяват, че компаниите от САЩ ще бъдат уязвими за руски ответни мерки, ако санкциите на Вашингтон за Москва се окажат по-сурови, отколкото тези на Брюксел. Националната асоциация на производителите на САЩ е разочарована от едностранното засилване на санкциите срещу Русия.

По-скромните санкции, приети от ЕС, намаляват европейските инвестиции в Русия и подготвят обстановката за възможни по-нататъшни действия през идните седмици. Предишните американски санкции, насочени предимно срещу физически лица, бяха омаловажени като дребно неудобство от засегнатите, посочва в. "Вашингтон пост".

Новата серия от санкции на САЩ има за цел да нанесе тежки удари на руската икономика и да промени из основи глобалните й финансови връзки, смята изданието. През последните седмици руските депутати и анализатори говорят за два лагера, които се създават около Путин: единият включва прозападния бизнес елит, който се притеснява от загубата на чужди инвестиции в руската икономика. В другия лагер са по-крайните представители на силовите органи, които искат повечепомощ за украинските бунтовници или директна интервенция, посочва в. "Вашингтон пост".

Обама е решил да вземе по-стриктни мерки от предприетите от европейските му съюзници, които имат далеч по-тесни икономическивръзки с Русия, пише в. "Ню Йорк таймс". На срещата си в Брюксел лидерите на ЕС отказаха да приемат аналог на американските мерки и вместо това предпочетоха по-умерен план, блокиращ заемите за развитие за Русия.

Различният подход подсказва наличието на нарастващи различия в реакцията на кризата в Украйна и може да намали ефекта от американските санкции, сямта вестникът. И двете страни обаче подчертаха, че сасолидарни по основните искания - Москва да спре потока от бойци и оръжие през границата с Украйна, да подкрепи прекратяването на огъня и да улесни освобождаването на заложниците, задържани от проруските сепаратисти, припомня "Ню Йорк таймс".

Целта на санкциите среку Русия според френския "Нувел обсерватьор" е да бъдат отслабени и проруските сепаратисти. Вестникът изтъква, че европейските санкции са насочени срещу фирми, оказващи материална или финансова подкрепа на действия, заплашващи украинския суверенитет. Това обаче не са мащабни мерки, подчертава "Монд".

Решението на европейските лидери може да лиши Русия от значителни средства, смята британският в. "Гардиън". Общо ЕИБ и ЕБВР са обещали на Москва над 2,8 милиарда евро. Освен това решението може да засегне и руски олигарси. Известно е, че националистически настроени руски олигарси са финансирали сепаратистите в Крим. Бивши служители на такъв бизнесмен сега оглавяват правителството на самопровъзгласената Донецка народна
република, посочва изданието.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase