Снимка: Reuters

Броят на загиналите при аварията в московското метро е достигнал 20 души, съобщи заместник-началникът на Главното управление за Москва на министерството на извънредните ситуации (МЧС) Александър Гаврилов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

ИТАР-ТАСС цитира изявление на началника на Националния център за справяне с кризисни ситуации Виктор Яцуценко, според когото днес в 8,39 ч. московско време "вследствие на рязкото спадане на напрежението [в контактната мрежа] е настъпило екстрено задействане на спирачната система на електрическия влак" в участъка между станциите "Славянский булвар" и "Парк победи", което е причинило дерайлирането на три вагона. По данни на МЧС от участъка, където е аварирал влакът, са били евакуирани 1100 души.

Още по темата
Говорителят на Следствения комитет на Руската федерация Владимир Маркин заяви, че  следствието работи по няколко версии за аварията в московското метро, всички те са технически, признаци за терористичен акт няма.

Маркин каза, че засега не е потвърдена версията за спад в напрежението. Той посочи, че скоро следствието ще посочи първите заподозрени по следственото дело.

По думите на Александър Гаврилов телата на седмина от 20-те загинали са предадени на следствените органи, а в повредените първи и втори вагон на композицията все още има по шест тела на загинали.

Заместник-кметът на Москва Пьотър Бирюков каза, че семействата на загиналите ще бъдат обезщетени с 1,5 милиона рубли (ок. 32 130 евро), а на ранените - с 1 млн. рубли (21 420 евро). Бирюков каза още, че машинистът на авариралия влак, за когото имаше сведения, че е мъртъв, е всъщност жив и е в болница.

По-рано бе съобщено, че ранените са над 160, като 129 от тях са били транспортирани до московски болници. Всички пострадали са били докарани живи в болниците, но впоследствие една жена е починала. Състоянието на 42-ама от постъпилите пациенти се оценява като крайно тежко, казаха от столичния департамент по здравеопазване.

Кметът на Москва Сергей Собянин събра на спешно заседание представители на метрополитена, строителни експерти и служители от министерството на извънредните ситуация, след което заяви, че засега не са известни причините за катастрофата. По думите на Собянин няма установени версии, като вариантът за евентуален терористичен акт е изключен, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase