Снимка: архив, Reuters
fallback

В Международния наказателен съд в Хага беше подаден иск срещу Турция за разследване на извършени от нея военни престъпления в окупираните територии на Кипър и привличането на заселници в тях от Анадола. Искът беше внесен от асоциация на кипърски бежанци, пострадали от турската инвазия преди 40 години, предаде БНР.

Исканото разследване от прокурор на Международния наказателен съд е първият опит да се ангажира международното наказателно правосъдие по въпроса за турската окупация на 37% от територията на Кипър, извършена преди 40 години.

Вносителите на жалбата в Международния наказателен съд настояват той да започне разследване във връзка с продължаващите престъпления на турците в окупираната част на Кипър и по-специално срещу продължаващото увеличаване на броя на заселниците в нея, най-вече от Анадола.

В жалбата е посочено, че Турция грубо и системно нарушава статута на Съда, който забранява окупационна сила да прехвърля пряко или косвено свои граждани в окупираните територии. От момента на инвазията през юли 1974-а година досега продължава привличането на турци от континента за заселване на острова. Проблемът с големия брой заселници и драматичната промяна на демографското състояние на окупираните територии е един от ключовите въпроси в преговорите между лидерите на двете кипърски общности за решаване на Кипърския въпрос, по който на този етап не може да се постигне споразумение.

Според кипърския евродепутат Костас Мавридис, който е сред подателите на иска като член на асоциацията “Кипърци срещу турските военни престъпления”, извършваната от турските власти колонизация и другите им престъпления в окупираната част на Кипър не са политически въпрос, а въпрос на международното право и правосъдие.

Кипър е член на Международния наказателен съд от създаването му през 2002 г., но Турция не признава юрисдикцията му.

На 12-и май тази година Европейският съд по правата на човека наложи на Турция рекордната имуществена санкция в размер на 90 млн. евро, която тя трябва да плати на Кипър заради военната инвазия на острова през 1974 г. и продължаващата окупация на една трета от територията му. Анкара отказва да изпълни решението на съда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

do No-5...

преди 9 години

Ami vseki den si hapva6 turski maruli,domati i 4u6ki be dragi ...dori i da sa 3 to ka4estvo ! Za tebe tova e ne samo dobra novina a dori 6tastie . Moli se za tebe tova da e ejednevie...

16

Sunny ray

преди 9 години

Tова е добро решение да си търсят прават пред междунардния съд в Хаа, но не бива да имат големи очаквания за правосъдие, дори и в Хага Защото ао имаше првведен човешки съд, террористичните оргзации като Хамас, Ал-Кайда, Хизбула т. н. отдавна тябваше а бъдат осъдени за престъпленя срещу човееството и да бъдат забранени, а държавите,медии и правителтва които ги финансират, въоръжават и толерират също да бдат съдени и да плащат солени глоби на семейстта н жертвите от порядъка на милиард за жертвa

15

ss wafen

преди 9 години

Вън фесовете от Европа.Нямат място тук.Защото са азиатска ***.

fallback