Джон Кери (л) и Франк-Валтер Щайнмайер Снимка: Reuters

Съединените щати и Германия обещават да работят в тясно сътрудничество по глобални въпроси въпреки обтягането на отношенията, свързано с обвиненията в шпионаж, предаде Асошиейтед прес.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер направиха общо изявление в кулоарите на преговорите във Виена за иранската ядрена програма.

Всеки от тях подчерта огромната важност на американско-германското сътрудничество по глобални въпроси - от иранската ядрена програма до насилието в Близкия изток, посочва АП.

Още по темата
Щайнмайер призна за проблеми в отношенията между Берлин и Вашингтон напоследък, без да навлиза в подробности, отбелязва агенцията. Кери изтъкна голямото приятелство между страните и стратегическото им партньорство.

Според Ройтерс германският министър не е засегнал темата за последния шпионски скандал, но изказванията му изглеждали насочени към този въпрос. Щайнмайер заяви, че сътрудничеството ще продължи в духа, който е бил показан днес в изчерпателната дискусия, и пожела успех на Германия на днешния финал на Световното първенство по футбол срещу Аржентина.

Отношенията бяха разтърсени от многобройни съобщения за американски шпионаж в Германия, предизвиквайки искане шефът на ЦРУ в Берлин да напусне страната, отбелязва АП.

Кери съобщи също, че е обсъдил на срещата с Щайнмайер възможността да се удължи срокът на преговорите между Иран и страните от "шесторката", предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. 

По думите му те са обсъдили редица въпроси, но основната част е била съсредоточена върху темата за Иран и оставащите различия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase