fallback

ЦРУ използва като източници на информация "повече от дузина" служители в германски министерства и ведомства, пише днес германският вестник "Билд ам зонтаг", цитиран от ИТАР-ТАСС.

Много от тези информатори от години шпионират в полза на американското разузнаване, пише неделното издание на таблоида. Интересът на ЦРУ е съсредоточен върху четири федерални министерства - отбраната, икономиката и енергетиката, външните работи и икономическото сътрудничество и развитие.

Според вестника заради разразилия се шпионски скандал са били преустановени срещите между агентите на ЦРУ в посолството в Берлин и предполагаемите информатори. Американската страна обмисля варианта да изпрати тези разузнавачи под прикритие във Варшава и Прага, за да могат безпрепятствено да продължат работата си оттам, пише "Билд ам зонтаг".

Номинираният за председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че този скандал може де предизвика криза на доверието не само в трансатлантическите връзки, но в отношението на гражданите към държавата. Той отбеляза, че правителствата са загубили контрол върху разузнавателните служби, които не бива да действат в правен вакуум, а да бъдат подотчетни на правителствата.

"Трябва да се обясни на нашите американски партньори, че приятелите се вслушват един в друг, а не се подслушват взаимно", заяви Юнкер, който се очаква да оглави Европейската комисия.

След като германското контраразузнаване разобличи двама германски граждани като американски агенти, правителството в Берлин предприе в четвъртък безпрецедентен ход - изгони резидента на американските разузнавателни служби. Очаква се, че шпионският скандал ще бъде обсъден днес от външния министър на Германия Франк Валтер-Щайнмайер и държавния секретар на САЩ Джон Кери, които са във Виена за преговорите по иранската ядрена програма.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

41

sopol

преди 9 години

ама волен като псува американския посланник, луд бил

40

невярна информация

преди 9 години

До Анонимен 36Глупако! Вили Бранд беше канцлер на Германия,а не външен министър. И заподозрян за шпионаж беше не той, а негов сътрудник. То не били компютри,ами компоти.

39

Анонимен

преди 9 години

До *** соросоидДо Анонимен 41Да, но като теглиш чертата сега няма да изкараме 45 години под американски диктат защото сме на ускорен геноцид.--------на къв геноцид си пък ти бре, кат са ти малко кинтите в българия стягай куфарите и чужбина, ама там да бачка да знайш

fallback