Владимир Путин и Фидел Кастро. Снимка БТА
fallback

Русия и Куба създават нови условия за развитието на двустранните отношения, заяви в Хавана руският президент Владимир Путин след среща с кубинския президент Раул Кастро, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

"Обсъдихме развитието на търговско-икономическите връзки", каза Путин, отбелязвайки, че е станало дума и за нови проекти, например строежа на четири блока за ТЕЦ на обща стойност 1,2 милиард евро, и за перспективни отрасли като морския транспорт, медицината и фармацевтиката.

Путин също така обеща Русия да помогне за съживяването на офшорния петролен добив на Куба чрез споразумение за проучвания на морските райони край северното крайбрежие на комунистическия остров.

Раул Кастро благодари на руски език на Путин за сътрудничеството във всички сфери. Той също така подчерта, че Куба изцяло подкрепя външната политика на Русия.

Путин също разговаря в продължение на един час с 87-годишния бивш кубински лидер Фидел Кастро, който се оттегли от президентския пост през 2008 г. след 49 години на власт. Двамата говориха за международни въпроси, глобалната икономика и двустранните отношения.

Путин промени плана на южноамериканската си обиколка и направи кратко работно посещение в Никарагуа на път от Куба за Аржентина.

Президентите на Русия и Никарагуа Владимир Путин и Даниел Ортега обсъдиха целия спектър на двустранното сътрудничество, включително доставки на руска селскостопанска техника и пшеница, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков след среща на двамата лидери в Манагуа, предаде ИТАР-ТАСС.

Други обсъждани теми са били разполагането на наземни станции на руската спътникова навигационна система ГЛОНАСС на територията на Никарагуа и сътрудничество в сектори като фармакологията, както и по линия на правоохранителните органи.

Сред членовете на руската делегация са били външният министър Сергей Лавров, сътрудникът на Путин Юрий Ушаков и шефът на "Роснефт" Игор Сечин.

По време на шестдневната си южноамериканска обиколка, в която Куба е първи етап, Путин също ще посети Аржентина и Бразилия. В Бразилия той ще участва в среща на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка). (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

53

габито

преди 9 години

Е тоя и през Атлантическият океан ли ще прекарва тръби бе? Така,като ги е започнал от нас чак до Куба нали и там ще им вкарат монополистите, като Гаспром и Лукоийл.

52

Житан

преди 9 години

Имам усещането ,че докато американците опитват да се наврат близо до западните граници на Русия,Путин прави същото по южните граници на САЩ , та в скоро време може да се окаже че разтоянието до Вашингтон е по-близко от това до Москва

51

Свински

преди 9 години

Путин е кумира на изостаналите държави

fallback