Снимка: архив Ройтерс

Франция се е разминала с голяма опасност от терористични акции на организацията "Ал Кайда в ислямския Магреб". Това разкритие направи френският вестник "Льо паризиен", цитиран от БНР. Групировката е една от най-големите заплахи за Франция.

Още по темата
На прицел на терористите били Айфеловата кула, Лувърът, както и театралният фестивал в Авиньон .

Главният източник на заплахата бил 29-годишен алжирец, живеещ във Франция. Той е заловен и го очаква процес. Френското разузнаване е засякло негова кореспонденция по интернет с лидер на организацията "Ал Кайда в ислямския Магреб".

В писмата си джихадистът е развивал идеи за атентати срещу известни туристически обекти, атомни централи, събития, на които по думите му се събират много християни, и места, където се стича обикновеното френско население, като заведения и пазари.

Младият алжирец се е радикализирал изцяло от джихадистки пропагандни материали в интернет, твърди пред вестника неговият адвокат.

Вчера френското правителство обсъди законопроект за нови мерки срещу тероризма. Той предвижда забрана за напускане на френската територия за лица, заподозрени в подготовка за терористична дейност в чужбина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase