Посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз. Снимка БТА
fallback

След серията от действия против Израел, които включваха отвличането и убийствата на израелски младежи, стрелба по границата, залагането на мини, ракетен обстрел по почти цялата  територия на Израел, израелското правителство реши да предприеме концентрирани точкови действия срещу инфраструктурата на движение "Хамас" в ивицата Газа. Това заяви посланикът на Израел в София Шаул Камиса Раз на пресконференция днес.

Тези действия са пряк резултат от задълженията на Израел да осигури на своите граждани спокойствие и нормален живот, коментира посланикът.

Oще по темата

Тази операция, която се нарича "Защитно острие", беше продиктувана от необходимостта да се предотврати ракетния  обстрел - в началото срещу южните части, в последствие и срещу централните части, а от днес и срещу северните части, тоест цялата територия на Израел е под обстрел от тези ракети, отбеляза той.

Мощта на действията, предприемани от "Хамас", които продължават вече два-три дни и по всичко личи, че ще продължат още няколко дни, показва, че вече идеята за "спокойствие срещу спокойствие" не работи и трябва да се реагира по най-острия възможен начин и да се нанесе възможно най-тежък удар върху терористичната структура на организацията "Хамас", коментира посланик Шаул Камиса Раз.

Той посочи, че акцията ще продължи, докато се предотврати възможността на тази организация да заплашва и нанася удари срещу Израел. Фактът, че се използват техники и похвати, които досега не са били използвани от страна на "Хамас", показва, че това е резултат от дълга предварителна подготовка от тяхна страна, коментира той.

Израел няма намерение повече да играе този смъртоносен танц - всеки месец или всяка година кръгове от насилие, трябва веднъж завинаги нещата да бъдат поставени на масата и да бъдат разрешени окончателно, отбеляза посланикът. И вече Израел не е готов да се задоволи със "спокойствие срещу спокойствие", защото, когато можеха, не разбраха това послание, подчерта той.

Според нас "Хамас" е изключително вредна и за палестинския народ, и за Палестинската автономия, защото предприема всякакви действия, които да предотвратят воденето на преговори, нормален политически и икономически диалог между палестинската автономия и Израел, посочи посланикът.

По думите му Израел продължава да се стреми да поразява само стратегически военни цели, като паралелно с това се грижи за гражданското население на Газа, продължава да им се подава ток, вода, храна и медицинско обслужване.

По повод убитото палестинско момче посланикът коментира, че и премиерът, и президентът, и всички официални фактори в Израел са се изказали срещу това убийство, извършено от крайни терористични фактори от израелска страна. Техните действия се разглеждат като тероризъм във всяко едно отношение, Израел не подкрепя никаква форма на отмъщение и никой няма право да взема закона в свои ръце, коментира посланикът. Той отбеляза, че извършителите са арестувани, срещу тях се повдигат обвинения и те ще бъдат съдени. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Iska?

преди 9 години

..no Nikoga nqma da go ima Izrael moje da ima Obama no palestincite si imat Allah.

27

Анонимен

преди 9 години

Спокоен живот с постоянна агресия- не става

26

Анонимен

преди 9 години

До Анонименпо скоро нормални хора и хора с жълти книжки

fallback