Хилъри Клинтън. Снимка: архив, Ройтерс

Бившият сътрудник на американските тайни служби Едуард Сноудън ще получи правна защита, ако се завърне в САЩ. Това заяви бившият държавен секретар на страната Хилъри Клинтън, цитирана от британския вестник Guardian.

В ексклузивно интервю за изданието Клинтън заяви, че Сноудън сам трябва да реши дали ще се завърне в Съединените щати. Той със сигурност може да остане в Русия под закрилата на Владимир Путин до края на живота си. Но ако се отнася сериозно към разгорещения дебат, в който е замесен, той би могъл да се възползва от възможността да се завърне и да участва в този дебат, заяви Клинтън.

По думите й, ако Сноудън знае, че ще получи правна и публична защита, той би се върнал в родината си.

Бившият сътрудник на агенцията за национална сигурност на Съединените щати, който в момента е в Русия, където получи временно убежище, е обвинен в три отделни нарушения на закона за шпионаж на САЩ. Това включва кражба на държавно имущество и споделяне на класифицирани документи с вестниците Guardian и Washington Post.

Разкритията на Сноудън за злоупотребите на американското разузнаване донесоха най-престижните журналистически отличия “Пулицър” в категорията „в служба на обществото“ на вестниците Guardian и Washington Post.

Подробности във видеото на Bulgaria On Air


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase