Снимка: Reuters, архив

Правителството на Украйна изчерпва военните си ресурси и няма да е в състояние да поддържа още няколко месеца интензивни бойни действия в източните райони на страната, твърди руският вестник „Независимая газета“. 

Ако до края на юли Киев не успее да преодолее въоръжената съпротива на опълченците, ще бъда принуден на прекрати "плана Б" на президента Петро Порошенко.

Според вестника украинската армия изпитва остър недостиг от всички видове доставки и жива сила. Задържано е уволнението на всички редници и сержанти на срочна служба, а министерството на отбраната е задействало 90 на сто от мобилизационния си ресурс врамките на частичната мобилизация.

Сега срещу опълченците воюват една въздушнодесантна и една аеромобилна бригада с обща численост около 7000 човека; една танкова, една артилерийска и пет механизирани бригади с обща численост 17 хиляди души, както и части със специално предназначение.

Общо на украинския югоизток са съсредоточени 25 хиляди от 57-хилядния личен състав на сухопътните сили. Задействани се и батальони от Националната гвардия и спецмилиция с численост 1200 и 20 батальона на териториалната отбрана с общо 8000 човека.

"Независимая газета" посочва, че по непроверени данни в антитерористичната операция досега са били убити над 200 украински войници и най-малко 1200 са били ранени, като ранените биват регистрирани в статистиките с диагнози като респираторни или чревни заболявания. Само един от десетима резервисти е бил мобилизиран доброволно, а директорите на заводи отказват да изпълнят мобилизационните искания за предоставяне на техника, твърди руският вестник.

В украинската армия има дефицит на бронирани жилетки, каски,топловизори, средства за комуникация, униформи, храни и бронирана техника. В продължение на 20 години Украйна активно е разпродавала наследеното от СССР въоръжение и военна техника, без да купува нови. Според "Независимая газета" през този период са били продадени 1275 танка, 501 бойни машини на пехотата (БМП), 330 бронетранспортьора (БТР), 41 реактивни системи за залпов огън и 275 единици различни артилерийски системи, пише "Независимая газета".

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase