Снимка: Reuters

Френският президент в периода 2007 г. - 2012 г. Никола Саркози бе задържан днес под стража, за да бъде разпитан за търговия с влияние, предаде Франс прес, като се позова на съдебен източник.

Това е безпрецедентна мярка за бивш държавен глава на Франция.

Саркози ще бъде разпитан във връзка с т. нар. Афера "Бетанкур" за незаконно финансиране на предизборна кампания.

Никола Саркози пристигна малко преди 8 часа местно време с черна кола със затъмнени стъкла в централата на съдебната полиция в Нантер, близо до Париж. Неговият адвокат Тиери Ерзог е в ареста от вчера, както и двама висши магистрати от Върховния касационен съд - Жилбер Азибер и Патрик Сасуст.

Следователите опитват да установят дали бившият държавен глава, с помощта на адвокат Ерзог, е опитал да получи информация от висш магистрат по разследване, в което е замесен Саркози, срещу обещание за престижен пост.

В рамките на съдебно разследване, започнато на 26 февруари от националната финансова прокуратура, следователите искат също така да узнаят дали Никола Саркози е бил незаконно информиран, че е подслушван.

Тази мярка бе предприета през септември по друго разследване, свързано с обвинения, че предизборната му кампания от 2007 г. е била финансирана от Либия, управлявана по това време от Муамар Кадафи.

Още по темата
През март 2013 година френският съд повдигна обвинения на бившия държавен глава за незаконно финансиране по аферата "Бетанкур".

Според тях 90-годишната милиардерка Лилиан Бетанкур, определена от сп. "Форбс" като най-богатата жена в света, е дарявала пликове с пари в брой за предизборната кампания на Саркози през 2007 г.

Бившата й счетоводителка заяви на полицията през 2010 г., че е била инструктирана от финансовия мениджър на Бетанкур да изтегли 150 000 евро в брой за предизборната кампания. Саркози, който по онова време бе вътрешен министър, категорично отрече обвиненията.

Във Франция индивидуалните дарения за политически кампании са максимум 7500 евро.

Прочети още на: http://www.dnes.bg/eu/2013/10/07/sydyt-sne-obvineniiata-sreshtu-bivshiia-prezident-nikola-sarkozi.201840
 

Във Франция индивидуалните дарения за политически кампании са максимум 7500 евро.

През октомври миналата година регионалният в. "Сюд Уест" и националният в. "Монд" съобщиха, че съдът изненадващо е решил да снеме обвиненията, защото преценил, че няма достатъчно основания за водене на дело.

Максималната присъда за търговия с влияние във Франция е три години затвор и 375 хиляди евро глоба.

Антикорупционният отдел на съдебната полиция има до 24 часа, за да разпита Саркози. Мярката може да бъде удължена един път.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase