Снимка: Reuters
fallback

Западни издания коментират изявлението на украинския президент Петро Порошенко, в което той обяви края на десетдневното примирие в Източна Украйна.

Украинският президент обяви край на примирието и обеща да нападне бунтовниците, пише британският вестник "Гардиън". "Решението на Порошенко, обявено малко след като доста нарушаваното примирие изтече, поражда възможността за нова ескалация на конфликта, в който загинаха над 400 души", коментира изданието.

"Краят на примирието повдига въпроса какви действия може да предприеме украинската армия. Тя не можа да изтласка бунтовниците, окупиращи Славянск или да поеме контрола над три ключови пункта по границата с Русия", посочва "Гардиън".

Украинският президент прекрати примирието в момент, когато Русия прави отстъпки, пише американският вестник "Вашингтон пост".

"Украинският президент заяви днес, че ще възобнови военните операции в източната част на страната, обещавайки да се противопостави на бунтовниците, след като десетдневното примирие приключи без мирно споразумение", посочва изданието.

"Официалното прекратяване на спирането на военните действия изглежда слага край на несигурните опити да се доведат страните в конфликта на масата за преговори и поражда възможност от по-засилени санкции на Европейския съюз и САЩ срещу Русия", коментира "Вашингтон пост".

Украинският президент прекрати примирието с бунтовниците, пише вестник "Ню Йорк таймс".

"Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви тази сутрин, че е наредил възобновяването на военните усилия за съкрушаване на проруския сепаратистки бунт в Източна Украйна, официално слагайки край на десетдневното примирие, защото, по думите му, бунтовниците са отказали да сложат оръжие и са продължили да нападат правителствените сили", посочва вестникът.

Изданието отбелязва също, че заповедта е дошла, след като Порошенко разговаря за втори път в рамките на два дни в конферентен разговор с лидерите на Русия, Германия и Франция.

"Въпреки че обявеното от Порошенко говори за възобновяване на военната кампания срещу бунтовниците с пълна сила, не е ясно дали неговата заповед ще промени кой знае какво. Откакто сепаратисткият бунт започна преди около три месеца, правителствените сили не могат да го обуздаят и бяха дадени стотици жертви и от двете страни", добавя "Ню Йорк таймс".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

58

Шоп

преди 10 години

До БобиРуските стратегически сили освен за стар тип ракети не зависят вече от внос от Украйна.Новата космическа ракета Ангара е 100% руско производство. Още не са я доработили-------------Прочети още 10-12 пъти какво си написал и може и да осъзнаеш, че си ***.

57

Шоп

преди 10 години

До Боби Ти нормален ли си? "все още производството е 10 двигателя на година кто трябва да е 10 на седмица, но това ще се промени"Кога ще се промени? Даваш ли си сметка, че прозводството трябва да се увеличи 52 ПЪТИ? Не 5, не 10, не 20, а педесе и два пъти. Ще стане най-рано след 5 години.

56

Анонимен

преди 10 години

И великият поет Вазов е оприличавал Русия на жена, реално женският образ винаги е бил по.чист и свят. "О, здравствуй ти, Русийо мощна,света трепнa от твоя глас,скокни, царице полунощна, зовем те ний, ела при нас!"

fallback