Сергей Лавров, Снимка: Reuters

Решението на украинския президент Петро Порошенко да не продължи примирието подкопава постигнатата по-рано от лидерите на Русия, Германия, Франция и Украйна договореност, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров в телефонен разговор с американския си колега Джон Кери, съобщиха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

По думите му това ще породи нова спирала на кървавото насилие с непредсказуеми за украинската държава последици. 

Телефонният разговор се състоя по инициатива на американската страна. Лавров посочи, че е недопустимо да бъдат насърчавани действията на Киев за силово спиране на протестите в югоизточните региони и призова САЩ да използват своите възможности, за да убедят украинските власти в пагубността на избрания от тях курс.

Според Сергей Лавров "специално беше отбелязано, че заинтересуваните страни трябва със съвместни усилия да постигнат незабавно и трайно прекратяване на огъня, решаване на острите хуманитарна проблеми, начало на реални преговори между противоборстващите страни за уреждане на вътрешната криза в Украйна".
 

Джон Кери увери, че споделя тези цели, но призна за съществуването на различия в подходите за избор на пътища за постигането им, се посочва в съобщение на руското външно министерство.
 
Междувременно бунтовници от самопровъзгласилата се Луганска народна република обявиха, че днес са свалили украински изтребител Су-27край град Луганск, в източна Украйна, предаде ИТАР-ТАСС.  Двамата пилоти успели да се катапултират и се издирват от бунтовниците.
 
По-рано днес т.нар. опълченци съобщиха, че са нанесли артилерийски удар по автоколона на украинските въоръжени сили край село Жолтое, на пътя към град Счастие в Луганска области. 

По данни на източник от бунтовниците "били ударени шест танка на противника".

Журналисти от украинската "Обществена телевизия" бяха задържани на територията на "Луганската народна република" за шпионаж в полза на въоръжените сили на Украйна, заяви днес на пресконференция ръководителят на ЛНР Валерий Болотов, цитиран от ИТАР-ТАСС.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase