Снимка: Reuters
fallback

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер беше номиниран днес от лидерите на страните членки на ЕС за председателския пост на ЕК, предадоха световните агенции.

Новината съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

"Решението е взето. Съветът на ЕС предлага Жан-Клод Юнкер за следващ председател на Европейската комисия", написа Ван Ромпой в Twitter.

Решението за номинацията на Юнкер е взето с 26 гласа "за" и 2 "против" - Великобритания и Унгария, съобщава британската делегация. Предстои номинацията на Юнкер да бъде гласувана от Европейския парламент в средата на юли. Ако няма изненадващ развой на събитията, се очаква той да получи необходимите му 376 от 751 гласа.

Европейските лидери направиха избора си въпреки противопоставянето на британския премиер Дейвид Камерън. Той нарече Юнкер "погрешен избор" за ръководител на Европейската комисия.

"Казах на европейските лидери, че може да съжаляват цял живот" за този избор, заявява драматично Камерън също в Twitter.

59-годишният Юнкер е опитен европейски политик и се придържа към федералистки възгледи. Той е бивш премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата. Той беше избран въпреки първоначалната резервираност на някои национални лидери, включително на германската канцлерка Ангела Меркел, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 9 години

Федерализация на ЕС може, но без България. Аз не искам да бъда роб на банда международни престъпници еврей, банкери, а мисля, че и по-голямата част от българския народ мили така. ДОЛУ ЕС, ДОЛУ САЩ, ДОЛУ НАТО, ДОЛУ ФАШИЗМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

11

Peshonizer

преди 9 години

"САЩ и ЕС искат Б.Борисов за Премиер , е това не е ли достатъчно."Не е! Местя си го от единият крачол в другият какво искали САЩ или ЕС. Важното е какво искам аз и останалите граждани на България. Ако ти си свикнал някой да ти диктува какво да правиш, да те пратим обратно във времето преди 1878-***. Да си имаш господари, да те *** и да им се кефиш.

10

журналист

преди 9 години

Дали на другарите им харесва или не няма значение. Коментара на 8 е точен. Но затова трябва акъл, а не омраза и да искаш желаното от теб да е действително. САЩ и ЕС искат Б.Борисов за Премиер , е това не е ли достатъчно.

fallback