Снимка: Reuters

Бившият премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер беше номиниран днес от лидерите на страните членки на ЕС за председателския пост на ЕК, предадоха световните агенции.

Новината съобщи председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой.

"Решението е взето. Съветът на ЕС предлага Жан-Клод Юнкер за следващ председател на Европейската комисия", написа Ван Ромпой в Twitter.

Решението за номинацията на Юнкер е взето с 26 гласа "за" и 2 "против" - Великобритания и Унгария, съобщава британската делегация. Предстои номинацията на Юнкер да бъде гласувана от Европейския парламент в средата на юли. Ако няма изненадващ развой на събитията, се очаква той да получи необходимите му 376 от 751 гласа.

Европейските лидери направиха избора си въпреки противопоставянето на британския премиер Дейвид Камерън. Той нарече Юнкер "погрешен избор" за ръководител на Европейската комисия.

"Казах на европейските лидери, че може да съжаляват цял живот" за този избор, заявява драматично Камерън също в Twitter.

59-годишният Юнкер е опитен европейски политик и се придържа към федералистки възгледи. Той е бивш премиер на Люксембург и председател на Еврогрупата. Той беше избран въпреки първоначалната резервираност на някои национални лидери, включително на германската канцлерка Ангела Меркел, припомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase