Снимка: Агенция "Митници", архив

Трафикът на синтетична дрога в света нараства, предупреждава Службата на ООН по наркотиците и престъпността в своя годишен доклад за наркотиците по света, съобщава ДПА.

Като пример са посочени големите количества амфетамини, заловени в Северна Америка. Общото количество конфискуван амфетамини е нараснало повече от два пъти от 2010 до 2012 г., показват последните тенденции, цитирани в годишния доклад на Службата на ООН.

Броят на използващите ги остава стабилен в световен мащаб, но базираната във Виена организация посочи, че по експертни оценки 34,4 милиона души в света са вземали амфетамини през 2012 година. От това по-висок е броят само на употребяващите канабис.

В доклада се посочва още, че площта на полетата с опиумен мак в Афганистан е нараснала с 36 процента миналата година. Афганистан е най-големият световен износител. В същото време трафикът на кокаин от Южна Америка е спаднал, но потреблението му на континента нараства, съобщи Службата на ООН.

Най-много случаи на конфискуван кокаин има в Германия и Холандия, а най-големи количества са конфискувани във Великобритания. Възможно е известно количество от кокаина, достигащ Централна и Източна Европа, да влиза през страните от Източна и Югоизточна Европа, включително България, които отдавна се свързват с балканския път на хероина към Европа, сочи анализа.

България е и сред страните, в които са конфискувани най-много прекурсори за производството на хероин, включително етаноил етаноат. В Европа са открити 27 на сто от общото количество на конфискувания прекурсор за периода 2007-2012 година. По количество на конфискуваното вещество България е на четвърто място сред първите 5 страни, като пред нея са Словения, Унгария и Русия.

Трафикът на прекурсора към Афганистан е станал печеливш бизнес поради по-ниския риск, въпреки че етаноил етаноатът трябва да бъде внесен от страни, където вече е бил отклонен. През 2010 г. незаконният прекурсор се е продавал за 100 долара литъра в България. За сравнение, същото вещество е струвало 25 долара в Словакия и 200-225 долара в Турция, достигайки до 300 долара в Пакистан. През 2012-2013 г. прекурсорът е достигал цени
от 250-300 долара в Афганистан.

Според данните на доклада през 2012 г. канабисът в България се е гледал на закрито, като общо 6913 растения са били унищожени у нас при 42 случая. Канабисът е и вторият основен наркотик, употребяван в българските затвори през 2011 г. - след хероина, но преди амфетамините.

Противно на световните тенденции, броят на употребяващите марихуана в САЩ е нараснал, а обществото все повече възприема наркотика като сравнително безопасен, съобщи Ройтерс. Службата на ООН за наркотиците заяви, че е прекалено рано за оценка на ефекта от легализирането на притежанието на ограничено количество марихуана в щатите Вашингтон и Колорадо, както и в Уругвай.

Все повече хора обаче търсят лечение за свързани с канабиса проблеми в повечето региони на света, включително в САЩ. Общо 243 милиона души по света, или 5 на сто от населението на възраст между 15 и 64 години, са използвали незаконни наркотици през 2012 година.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase