Снимка: Reuters

Руският печат коментира предложението на президента Владимир Путин до Съвета на федерацията (горната камара на парламента) да отмени постановлението, с което упълномощи държавния лидер да използва въоръжените сили на Русия в Украйна. Президентското обръщение бе изненадващо, признава Владимир Джабаров от ръководството на външнополитическата комисия в сената, цитиран от "Комерсант".

Украинският лидер Петро Порошенко нарече инициативата на Путин първа практическа стъпка след предишните му изявления, че подкрепя мирния план на Киев за Донбас.

Още по темата

Самопровъзгласените "народни републики" в Донецка и Луганска област засега не реагират. Затова пък обявиха, че се обединяват на конфедеративна основа в "Съюз на народните републики", посочва вестникът.

Шефът на сенатската външнополитическа комисия Михаил Маргелов е "почти убеден", че камарата ще подкрепи Владимир Путин. Според Фьодор Лукянов, оглавяващ Съвета за външна и отбранителна политика, Путин прави "жест в подкрепа на преговорите" между Киев и сепаратистите.

"Символичен жест", подчертава аналитикът Алексей Арбатов, който припомня, че законът за отбраната на Русия дава на президента възможност да използва сила и без разрешение на Съвета на федерацията.

Посланието на Путин обаче "оставя без аргументи онези, според които Русия може да започне война в Югоизточна Украйна", и "ще премахне напрежението по международните терени", смята Леонид Слуцки, оглавяващ комисията за ОНД в Държавната дума.

Според "Комерсант" са намалели и шансовете за нови санкции на Запада срещу Русия. При все това Западът очаква от Москва и други стъпки - "по-специално да оттегли войските си и военната инфраструктура от украинската граница, да се откаже от подкрепата за въоръжените сепаратисти, да затвори канала за превоз на оръжия и военна техника през границата, също и публично да осъди сепаратистите в унисон с Женевските споразумения" за бърза деескалация на вътрешноукраинския конфликт, заявява говорителката на НАТО Оана Лунджеску пред вестника, цитиран от Би Би Си.

"Белият дом все още обмисля икономически санкции срещу Русия, но както личи, опасността от най-твърди секторни мерки временно е отминала", казва вашингтонският аналитик Ариел Коен.

Експерти от САЩ прогнозират в обозримо бъдеще преговори за отмяна на санкциите. Според Коен, "ако спрат доставките на оръжия в Източна Украйна и войските бъдат изтеглени от границите на страната, САЩ и ЕС може да седнат на преговорната маса. Това ще спомогне за укрепване на статуквото: Крим остава в състава на Русия, а властите на федерацията спират да подпомагат опълченците".

Решението на Путин със сигурност се дължи на различни причини, сред тях са и заплахите на европейските лидери. Русия не за пръв път прави маневри с цел да избегне санкции. Стъпката на Путин обаче не бележи начало на изход от конфликта, коментира за "Ведомости" Мария Липман от центъра "Карнеги".

"Комерсант" прави допитване сред експерти дали идва край на войната в Украйна. Отказът на Путин от мандата за използване на войската е крачка в тази посока, но главното е тези крачки "да са много", смята руският анализатор Кирил Янков.

"Още по-важно би било Путин да отзове всички ония диверсанти, които минаха през границата у нас, и да спре оръжейните доставки", заявява Анатолий Гриценко, бивш министър на отбраната на Украйна.

Решението на Путин има две цели. Първо, Западът да оттегли обвиненията, че Русия е агресор. Второ, опълченците да смекчат своята позиция и да склонят на автономен статут в рамките на Украйна, твърди московският политолог Вячеслав Игрунов.

С отказа си от официалното разрешение да използва войски Путин се опитва да спонсорира плахия мирен процес в Украйна. Въпросът обаче е как ще изтълкува Киев този жест, изтъква наблюдател на "Известия".

"Като насрещна стъпка в отговор на проявената готовност за диалог? Като излизане от режима на "войната", измислена от киевските пропагандисти? Или като гаранционно писмо, онзачаващо, че Москва няма да придвижи нито един войник, ако Порошенко мине все пак към прословутия "План Б" за ликвидиране на въстаналия Донбас?" - пита се коментаторът.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase