Снимка: Reuters

Западни издания коментират последните събития около кризата в Украйна. Основен акцент е новината от вчерашния ден след срещата на така наречената контактна група, че силите в Източна Украйна, които се борят срещу властите в Киев, ще зачитат обявеното в петък от украинския президент спиране на огъня.

Още по темата
Украинските сепаратисти се съгласиха да зачитат примирието, пише "Гардиън". Изданието отбелязва, че сепаратистките лидери в Луганск и Донецк ще съблюдават спирането на огъня до петък и ще освободят държани в плен наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

"Проруските сепаратисти се съгласиха вчера да зачитат обявеното от украинския президент примирие, пораждайки надежда за край на продължаващите вече месеци наред боеве, в които загинаха стотици хора и които опустошиха индустриалната област", посочва "Гардиън".

Изданието отбелязва, че новината е дошла в момент, когато руският президент Владимир Путин и американският му колега Барак Обама си размениха искания във връзка с украинската криза.

"Руският президент Владимир Путин призова за преки преговори между правителството и бунтовниците. Президентът Барак Обама предупреди Путин, че Москва ще плати още по-висока цена, ако не помогне за успокояване на кризата", посочва "Гардиън".

Вестникът изтъква, че Путин публично е подкрепил обявеното от Украйна примирие и е призовал и двете страни да постигнат компромис, който да гарантира правата на рускоезичното население в Източна Украйна.

"Путин очевидно възнамерява да поддържа натиска върху украинското правителство в Киев да даде по-големи правомощия на индустриалните региони на изток, което би им позволило да поддържат тесни връзки с Русия и би послужило на главната цел на Кремъл - да не допусне Украйна да се присъедини към НАТО", коментира "Гардиън".

"Но руският лидер иска също така да избегне нови парализиращи санкции от страна на САЩ и особено от страна на ЕС, чиито лидери ще се срещнат в четвъртък и петък, и затова иска да се вижда, че съдейства в усилията за деескалация на конфликта", допълва изданието.

Бунтовническите лидери склониха на временно примирие с правителството, пише "Дейли телеграф" по същата тема. Изданието отбелязва, че украинският президент е обявил едностранно спиране на огъня от страна на правителствените сили, за да проправи пътя за мирни преговори.

"Бунтовническите лидери се съгласиха да зачитат временно примирие с правителствените сили, пораждайки надежда за мирно решение на конфликта, в който от април загинаха над 300 души", посочва "Дейли телеграф".

"С предварителна подкрепа от Русия и западните съюзници на Украйна, включително САЩ, примирието предлага краткотрайна възможност за двете страни да постигнат по-дълготрайно споразумение за пръв път, откакто въоръжени лица завзеха градове в цяла Източна Украйна преди повече от два месеца.

Поддържането на мир в Източна Украйна няма да е лесно. Няма особено доверие между правителството в Киев и мозайката от милиции и бунтовнически политически организации, които подложиха изтока на обсада", коментира "Ню Йорк таймс".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase