Снимка: ЕК
fallback

Руският газов гигант „Газпром“ съобщи за задържане на количества природен газ, предназначени за Европа, от страна на Украйна. За първи път задържане е имало на 19 юни – 3,8 млн. куб. метра, уточнява руската информационна агенция „Интерфакс“.

Данните на „Газпром“ сочат, че източване е имало и на 20 юни – 4,5 млн. куб. метра, и на 21 юни (последната отчетна дата) – 1 млн. куб. метра.

За едно денонощие през територията на Украйна преминават около 186 млн. куб. метра газ, предназначени за европейските потребители.

Припомняме, че на 16 юни Русия преустанови доставките на природен газ за Украйна, след като двете страни не успяха да се споразумеят за цената на природния газ и размера на задълженията на Киев за покупка на суровината. Междувременно „Газпром“ се обърна към арбитражния съд в Стокхолм с иск за 4,45 млрд. долара срещу украинската страна.

Ситуацията с доставките на природен газ може да се влоши рязко, защото през тази седмица ще бъде извършен планов ремонт на „Северен поток“, което означава спиране на газовия поток поне до началото на юли. В същото време, ако Москва спре и транзитните доставки през Украйна, Европа за известно време ще трябва да разчита на другите си източници и собствените си резерви, за да задоволява нуждите си от синьо гориво.

Ако се върнем към случилото се през 2009 година, възможността европейските клиенти на „Газпром“ да останат без газ не е никак за пренебрегване – преди пет години Москва и Киев се скараха именно за цената на природния газ за Украйна и нейните стари задължения.

Тогава „Газпром“ спря да доставя газ на Украйна, а няколко дни по-късно установи задържане на количества природен газ, които украинците обясниха с технологичните нужди за преноса на суровината. До изясняване на ситуацията Москва спря всички доставки през украинските тръби и държави като България, които разчитат изцяло на транзита през Украйна, останаха посред зима без доставки на природен газ.

Пред ИТАР – ТАСС от „Газпром“ коментират, че незаконното задържане на количества природен газ от Украйна влияе върху обема на транзита и нарушава интересите на европейските потребители.

Агенцията цитира и изпълнителния директор на германския концерн Wintershal (компанията вносител на руски газ в Германия) Райнер Зеле, който коментира, че има гаранции от страна на Европейската комисия в случай на нужда да увеличи обема на доставките през газопровода OPAL до пълния му капацитет.

Припомняме, че ЕК и Русия водят преговори за дейността на газопровода OPAL – продължението на „Северен поток“ от Германия към Западна и Централна Европа. В момента връзката функционира с намалени обеми, защото не изпълнява изискванията на Третия либерализационен пакет. Преговорите обаче са замразени заради санкциите срещу Русия заради анексирането на Крим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Румбо

преди 9 години

Искам Украйна да бъде приета незабавно в ЕС!Чудесно наказание за евро-гейовете ще бъде,когато милиони гладни хохли се изсипят в Европа!А украинците не са кротки като нас."Проблемите" които уж им създаваме ще им се видят нищожни!

13

Анонимен

преди 9 години

Само искам да попитам, откъде сте толкова сигурни, че "руският газов гигант" не лъже?

12

Малко урок за ЕС

преди 9 години

Влеме е да се даде урок на самонадеяните подръжници на Украйна. Трябва да им се отворят зъркелите. Включително и на тези в България, които плямпосват врели некипели. Хбавото е, че ще поспре и Северен поток- Нека валко Германските индустриалци да и позатворят устата, че в последно време взе да се взема много насериозно, въпреки предупреждението от тяхна страна, да не се намессва .мнага в Украинския котфликг.

fallback