Снимка: Ройтерс, архив

Австралия плаща хиляди долари на бежанците, за да се откажат да кандидатстват за убежище и да се върнат в родните си страни, предаде ДПА, като цитира министъра на имиграцията Скот Морисън.

Сумата зависи от страната - според медиите ливанците получавали максимума от 10 000 австралийски долара (9 338 американски долара). На иранците се предлагали 7000, а на афганистанците - 4000 австралийски долара.

Пакистанците и шриланкийците получавали по-малко.

По думите на Морисън било стандартна практика през последните 10 години да се предлагат на търсещите убежище стимули да се върнат у дома. Той не разкри предлаганите суми, но според медийните информации правителството на Абът е увеличило повече от три пъти сумите, предалгани преди.

"Пакетите са индивидуално съобразени с всяко лице, което реши доброволно да се върне в родината си", обясни Морисън.

Стимулите може да включват също жилище или обучение след завръщането у дома, посочва ДПА.

Морисън подчерта, че броят на приелите предложението е нараснал повече от три пъти, откакто станало ясно, че няма да получат право на постоянно пребиваване в Австралия. Откакто правителството на Абът пое властта през септември, в родината си доброволно са се прибрали 283-ма търсещи убежище. Австралия харчи около 45 000 долара годишно, за да издържа бежанците с временни визи, които не им позволяват да работят.

Морисън потвърди, че "нито едно лице, което е пристигнало нелегално в Австралия по море, няма да получи постоянна виза от това правителство".

Вчера, след като върховният комисар на ООН съобщи, че броят на бежанците по света е надминал 51 милиона, Морисън отказа да повиши броя на бежанците, които Австралия приема, над сегашния годишен лимит от 13 750 души.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase