Петро Порошенко. Снимка: Reuters
fallback

Украинският президент Петро Порошенко обяви днес амбициозен мирен план за Източна Украйна, който включва разоръжаване и децентрализация на властта, съобщи Франс прес.

Планът ще влезе в сила, щом бъде издадена заповед за едностранно прекратяване на огъня.

Докато в източните региони се водят усилени боеве, обявяването на този план от 14 точки става след вчерашния втори телефонен разговор за тази седмица между Порошенко и ръководителя на Кремъл Владимир Путин.

Сепаратисткото бунтовническо движение в промишления регион Донбас, което даде най-малко 365 жертви от април, заплашва целостта на Украйна - бивша съветска република, която се очаква да подпише исторически договор за асоцииране с ЕС на 27 юни.

Планът на украинския президент, съобщен по местна украинска телевизия, съдържа политически и икономически мерки, както и мерки в областта на сигурността в източните региони на Украйна.

На първо място в него се говори за гаранции за сигурността на участниците в преговорите. Предвидено е също амнистия за тези, които сложат оръжие и не са извършили тежки престъпления, освобождаване на заложници и създаване на буферна 10-километрова зона по границата между Украйна и Русия.

Не е ясно дали предложената демилитаризирана ничия земя ще бъде от украинската страна от границата или част от нея ще бъде от руската страна. Не е ясно и какъв ще бъде статутът на хората, живеещи в граничните райони, посочи Ройтерс.

Планът разпорежда също, без повече уточнения, разоръжаване, прекратяване на незаконната окупация на сгради на регионалната администрация в Донецк и Луганск, контролирани от бунтовниците, бързо организиране на местни избори и програма за създаване на работни места в региона.

Говори се още за коридор, по който руските и украински наемници да се изтеглят, както и за защита на руския език посредством изменения в конституцията.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

49

да 61

преди 9 години

параша това е кофа за л-айна в затворите, и това е фамилията..

48

АРХАНГЕЛ

преди 9 години

Прасенко, който всъщност е Вальцман...демек - от потомците на сатана, иска да се прави на крупен измамник. Няма кой да му се върже. На всички стана ясно как са нещата по света. Една група мултимилиардери говори все за "свобода, братство и равенство", а всъщност иска да обере целия свят! Понеже Путин е костелив орех, те всячески се мъчат да го провокират! Да, ама не! Няма да стане тяхната. Украйна ще се разпадне сама. Никой няма да и помага в това. То кога ли е имало такава държава....

47

Любо

преди 9 години

Украинци ! Поправете си вашата държава стига сте ревали на Европа и т.н. Така както ние в България никого не виним за нашето положение - така най-после нека ви дойде ум в главите на вас - никой не се интересува от вас !! Искате свобода, демокрация, пари и т.н. - но никой в Европа не се интересува за вас и ако вие не си устроите живота то ще бъдете само новини по CNN/Euronews ако ли пък сте активни -добре бийте се но помислете кой е истински враг - Русия, USA, араби или ?? Боят не е само с оръжие

fallback